Groots concert moet racisme onder aandacht brengen: "Er is geen respect meer"

"België, dat zijn wij". Onder die noemer zullen een hele resem artiesten - van verschillende origine - volgende week zondag optreden in Brussel. Het initiatief komt van Els De Schepper, die daarmee racisme onder de aandacht wil brengen.

Ozark Henry, Will Tura, Jef Neve, Natalia, Christoff, Merdan Taplak, Viktor Lazlo, Marie Daulne, Sandra Kim en Les Soeurs Binti. Het lijstje artiesten dat op zondag 7 mei zal optreden tijdens het jaarlijkse Irisfeest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is behoorlijk indrukwekkend. Het Nationaal Orkest van België, dirigent Dirk Brossé en Stijn Kolacny leiden alles in goede banen. 

"Een uit de hand gelopen vrijwilligersproject", zo noemt initiatiefneemster Els De Schepper het project in "Van Gils & Gasten" op Eén. "Twee jaar geleden hebben ze mij gevraagd om een concert te organiseren die solidariteit tussen etnische groeperingen en culturen moet bevorderen. Opnieuw, want vijftien jaar geleden heb ik iets gelijkaardigs gedaan, zij het op kleine schaal. Ik heb toegezegd, maar wilde het wel niet meer zo klein houden. De problemen van vandaag zijn mogelijks nog veel groter geworden dan vijftien jaar geleden. We moeten dan ook een groter signaal geven."

De comedienne is hard begaan met de problematiek, zo blijkt uit het gesprek. "We reageren vaak uit angst, omdat we bepaalde zaken gewoon niet kennen", zegt ze. "Maar als je over die angst heen stapt, merk je dat de zaken allemaal anders in elkaar zitten. Je hoeft niet akkoord te gaan met de ideeën van iemand anders, maar de eerste vereiste is wel dat je elkaar aanspreekt. Dat je gewoon eens goedendag zegt."

"Mooi project"

Een van de artiesten die zal optreden is dus Viktor Lazlo en zij moest naar eigen zeggen niet lang nadenken over de vraag. "Dit is een heel mooi project. Het is fantastisch dat een vrouw met zo'n initiatief komt. Racisme is normaal geworden in onze samenleving. Sommige mensen zeggen zaken die niet toegelaten zouden moeten worden."

"Het is bon ton geworden om te schelden en te schreeuwen", vult De Schepper aan. "Er is gewoon geen vorm meer van respect voor elkaar. Dat willen we aankaarten."

Het (gratis) concert vindt op zondag 7 mei plaats op het Paleizenplein in Brussel.

Bekijk het volledige interview in "Van Gils & Gasten"