Hollande spreekt zijn steun uit voor Macron in de tweede ronde

François Hollande roept de Franse bevolking op voor Emmanuel Macron te stemmen in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Dat heeft de aftredende Franse president in een tv-toespraak gezegd.
AFP or licensors

Hollande zou zijn voorkeur voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen "helder" en "binnenkort" bekendmaken, zo liet hij gisteravond na de bekendmaking van de resultaten van de eerste ronde verstaan. Vandaag heeft hij dat ook gedaan. Weinig verrassend roept hij de Franse kiezers op voor Macron te stemmen, de centrumkandidaat van En Marche! en tot vorige zomer zijn minister van Economie.

"Het is mijn plicht nogmaals de inzet van de tweede ronde op 7 mei te onderlijnen", zegt hij in een tv-toespraak. "De aanwezigheid van extreemrechts in die ronde betekent opnieuw een risico voor ons land. Het heeft een lange geschiedenis, het heeft zijn methodes en het heeft zijn banden met extremistische groepen overal in Europa. Maar vooral de gevolgen van de uitvoering van het extreemrechtse programma op het leven in ons land zouden groot zijn."

Hollande haalt bij dat laatste onder meer aan dat de koopkracht van de Fransen drastisch zou afnemen indien Marine Le Pen Frankrijk zoals beloofd uit de eurozone haalt. Hij meent dat haar voorgestelde protectionistische maatregelen duizenden banen in de Franse industrie zouden kosten en dat de belastingen die ze op producten uit het buitenland wil heffen, de prijzen van producten fors de hoogte zou in jagen.

"Macron is de man die onze waarden verdedigt en Frankrijk verenigt"

Ook in de strijd tegen terreur zou de aanpak van extreemrechts volgens hem nefaste gevolgen hebben. "De terreurdreiging vereist solidariteit en samenhang in ons land", zegt hij. "Extreemrechts zou Frankrijk diep verdelen, het zou onze burgers stigmatiseren op basis van hun afkomst of religie en het zou de vrijheden en principes aan de basis van onze republiek in vraag stellen."

"In het aanschijn van zulke risico's, kan ik onmogelijk zwijgen of mijn toevlucht in onverschilligheid zoeken. We moeten ons mobiliseren en duidelijke keuzes maken. Zelf zal ik op Emmanuel Macron stemmen. Ik juich alle politieke strekkingen toe die voorbij de twijfel die ze voor hem hebben tot hetzelfde hebben opgeroepen."

"Vandaag is Emmanuel Macron de man die onze waarden verdedigt en de Fransen weet te verenigen in deze uitzonderlijke omstandigheden die de wereld, Europa en Frankrijk kennen."

Gisteravond hadden ook de verliezende presidentskandidaten Benoît Hamon van de PS en François Fillon van Les Républicains de Fransen al opgeroepen voor Macron te stemmen in de tweede ronde. De radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon van La France insoumise weigert dan weer stemadvies te geven.