Le Pen zingt Dalida en Macron speelt toneel: opvallende momenten van de presidentskandidaten

Emmanuel Macron of Marine Le Pen. Een van hen wordt de volgende president van de Franse Republiek. We hebben hen de afgelopen weken en maanden vooral gezien tijdens politieke debatten en grote meetings. Maar ook in een verder verleden lieten zij zich al opvallen, met opmerkelijke uitspraken of uitingen van enig artistiek talent.

"Paroles, paroles"

Marine Le Pen heeft zowaar zangtalent. Dat bewees ze in de aanloop naar de presidentsverkiezingen vijf jaar geleden. Toen een journalist haar tijdens een live-interventie vroeg te reageren op het discours van toenmalig president Nicolas Sarkozy, hief de FN-frontvrouw spontaan "Paroles, paroles" van Dalida aan. Een niet onaardige muzikale repliek (poging tot imitatie van het accent van de betreurde Egyptisch-Franse zangeres incluis) van Le Pen om te zeggen dat Sarkozy volgens haar holle woorden verkoopt.

"L'été indien"

Ook Emmanuel Macron heeft zich ooit gewaagd aan een zangstonde voor de camera. Toen de interviewende journalist een lied begon te zingen om de actuele toestand te beschrijven, kon de toenmalige minister van Economie niet achterblijven. Hij koos na even zoeken voor "L'été indien" van Joe Dassin. Dat het in Parijs toen eigenlijk lente was, weerhield Macron er niet van om het overbekende refrein te berde te brengen.

"Heeft u die auto gewonnen met de lotto of heeft u hem verdiend met uw werk?"

Marine Le Pen staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij die zich erg strikt opstelt ten opzichte van migratie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het contact met mensen van vreemde origine niet altijd even van harte verloopt. We zeggen en schrijven juni 2012. In de straten van Hénin-Beaumont - de thuisbasis van Marine Le Pen - volgt een cameraploeg de kandidate van het Front National in de aanloop naar de parlementsverkiezingen. Le Pen wordt er toegejuicht door claxonnerende automobilisten.

Plots rijdt ook een wagen met open dak voorbij. Aan het stuur zit een jongeman van Maghrebijnse afkomst die te kennen geeft de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon te steunen. Het duurt niet lang of Le Pen laat zich het volgende ontvallen: "Heeft u die wagen met de lotto gewonnen of heeft u hem verdiend door te werken?" Even later hekelt ze voor de camera: "Elke keer dat een persoon Vive Mélenchon roept, zijn het Fransen van Maghrebijnse origine. Elke keer!".

Liefdesverhaal op de bühne

Kunnen acteren. Het is allicht een troef voor iemand die een (hoog) politiek ambt ambieert. En Emmanuel Macron kan acteren. Dat moeten alvast beelden bewijzen uit het jaar 1993. Macron is dan 15 jaar oud en staat op het podium in het jezuïetencollege van Amiens. Het schooljaar loopt ten einde en traditiegetrouw is er dan een schoolvoorstelling. De jonge Macron is verzot op literatuur en theater en schittert als vogelverschrikker in de schoolbewerking van "La comédie du langage" van Jean Tardieu.

De leerkracht die zich ontfermt over het toneelstuk is Brigitte Trogneux. Het is daar dat het liefdesverhaal tussen leerling en lerares ontstaat. 14 jaar jaar later huwt Emmanuel Macron de 24-jaar oudere Brigitte. De mogelijk toekomstige Première Dame van Frankrijk krijgen we overigens ook even te zien op de beelden van het toneelstuk uit 1993 (vanaf 1'19"). Het gaat om een fragment uit de documentaire "Emmanuel Macron, la stratégie du météore", uitgezonden door France3.

Le Pen versus journalisten

Marine Le Pen heeft geen al te hoge pet op van journalisten die volgens haar "aanleunen bij de traditionele politieke klasse". Kritische vragen doet de politica niet zelden af als "insinuaties" of een "kruisverhoor". Wanneer een interviewer dan kennelijk niet al te goed voorbereid is, laat Le Pen de kans niet liggen. Dat mocht journaliste Laurence Ferrari aan den lijve ondervinden.