Love Parade-drama van 2010 toch voor de rechtbank

Het Love Parade-drama van Duisburg krijgt zeven jaar na datum dan toch nog een strafrechtelijke behandeling. Dat heeft het Oberlandesgericht van Noord-Rijnland-Westfalen bevolen, zo deelde een woordvoerder maandag in Düsseldorf mee. Bij het dancefestival van 2010 zijn 21 mensen door verdrukking om het leven gekomen en meer dan 600 anderen verwond. De regionale rechtbank in Duisburg had de aanklachten tegen tien beschuldigden in april vorig jaar wegens gebrek aan voldoende bewijs verworpen. Het Openbaar Ministerie en een aantal nabestaanden hadden daartegen beroep aangetekend.

Het Oberlandesgericht acht een veroordeling van de beklaagden wegens onvrijwillige doodslag en verwondingen door nalatigheid op de Love Parade in Duisburg, in tegenstelling tot de regionale rechtbank echter wel mogelijk.

Uit het onderzoek bleek immers dat de ontoereikende afmetingen en vormgeving van het in- en uitgangsysteem bij de Love Parade van 2010 tot het drama hebben geleid. Het verslag van de Britse expert Keith Still is in tegenstelling tot de veronderstelling van de regionale rechtbank op het proces wel bruikbaar.

Er kan niet uitgegaan worden van partijdigheid of vooringenomenheid in het verslag. Het Oberlandesgericht ziet ook geen aanknopingspunten voor een te grote invloed van de expert. "De regionale rechtbank heeft onvoldoende rekening gehouden met wezenlijke elementen van het expertenverslag", meent het OLG.

De aanklacht is gericht tegen zes medewerkers van de stad Duisburg en vier van de organisatie. Op de Love Parade in Duisburg in juli 2010 ontstond paniek in de tunnels die toegang gaven tot het festival. Negentien mensen werden verpletterd. Nog twee anderen stierven in het ziekenhuis. Minstens 652 anderen raakten gewond, van wie sommige zwaargewond. Bij de doden waren mensen uit Duitsland, China, Australië, Spanje, Italië en Nederland.