Mélenchon doet het opvallend goed in de steden

Hoewel de Franse PS zware verliezen lijdt in Frankrijk, is het linkse gedachtengoed zeker niet dood. Met bijna 20 procent is de extreem-linkse kandidaat Mélenchon de vierde in de eerste verkiezingsronde. Vooral in het zuidwesten van het land scoort Mélenchon goed en ook in de steden zet hij goede resultaten neer.

Mélenchon haalt 34 procent van de stemmen in het department Seine-Saint-Denis. "Dat is niet verwonderlijk", zegt Frankrijkkenner Frederik Dhondt (UA/UGent/VUB). "Dit zijn de banlieues in het noordoosten van Parijs. Na de aanslagen in november 2015 in Parijs, zijn in Saint-Denis bij een politieactie terroristen uitgerookt", zegt hij. De gemeente behoort tot de tien armste van het land en heeft te kampen met criminaliteit, armoede en hangjongeren.

"Mélenchon is hier de kandidaat met de meest toegankelijke stem. Het departement stemt traditioneel links en zijn vorige partij, Parti de Gauche, was hier al populair."

Ook in het zuidwesten scoort Mélenchon goed. In Dordogne en Ariège haalt hij de overwinning binnen, maar ook in de streek van de Auvergne laat hij een goed resultaat optekenen. "Dit zijn historisch gezien communistische bastions. Dat is een fond waarop extra linkse kiezers komen, die zich afkeren van de PS van Hollande", zegt Dhondt.

"Het is geen verrassing dat hij het minder goed doet in het noordoosten, in de Elzas. Daar staat rechts traditioneel erg sterk."

Tegenstelling tussen steden en platteland

Wat verrassender is, is zijn goede resultaat in de steden, zoals Rijsel, Montpellier en Toulouse. "In Rijsel haalt hij bijvoorbeeld 30 procent, terwijl hij in het hele departement Nord 21 procent haalt en Le Pen moet laten voorgaan", zegt Dhondt.

De tegenstelling tussen stad en platteland is opvallend. Marcon en Mélenchon doen het beter in de stad en Le Pen en Fillon op het platteland.

Volgens Frankrijkkenner Piet Desmet (KU Leuven/KULAK) spreekt het socio-economische programma van Mélenchon de stedelingen aan. "Hij voert een vrij traditioneel links discour, maar brengt dit op een frissere manier dan de PS en hij koppelt er ook een ecologisch luik aan", zegt Desmet.

"Op het platteland speelt de socio-economische crisis minder en leeft meer het gevoel dat Frankrijk zijn grandeur is kwijtgespeeld. Hier spreekt het anti-Europese discours van Le Pen meer aan en weegt het thema van de migratie meer door."

Mélenchon doet het goed in overzeese gebieden

Nog opvallend is dat Mélenchon een goede score haalt in de overzeese gebieden. In Frans-Guyana, Martinique en Réunion is zijn partij de grootste. Guadeloupe gaat naar Macron en Mayotte naar Fillon. "Afgelopen maand waren er zware protesten in Frans-Guyana in verband met corruptie. Het gebied voelt zich sociaal en economisch achtergesteld op de rest van Frankrijk", zegt Frederik Dhondt. "Daar heeft Mélenchon op ingespeeld tijdens de campagne."

Geen stemadvies

Maar wat koopt Mélenchon met zijn hoge score? Volgens Piet Desmet is hij heel ontgoocheld dat hij niet doorstoot naar de tweede ronde. "Hij is de enige die gisterenavond geen stemadvies gegeven heeft. Zijn campagne was een onverwacht succes en sommige peilingen zagen hem al in de tweede ronde."

"Mélenchon is zelf al 65 intussen, en zal dus geen eeuwen meer meegaan in de politiek. Slaagt hij erin om met zijn ideeën een nieuwe generatie te bekoren: dan krijgt die nieuwe stroming misschien vorm in een beweging", zegt Frederik Dhondt.

Meest gelezen