Merkstrateeg: "Macron zal verhaal moeten brengen dat gewone man aan de toog kan doorvertellen"

Als Emmanuel Macron Marine Le Pen wil verslaan in de tweede ronde van de Franse presidents­verkiezingen, dan moet hij zijn boodschap helderder verkondigen en ook aan zijn redenaarskunsten werken. Dat zegt merkstrateeg Stef Verbeeck in "De wereld vandaag" op Radio 1.
AFP or licensors

Gisteravond heeft Macron zijn eerste overwinningstoespraak gehouden na zijn winst in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Hij leek zelf verrast dat hij naar de tweede ronde op 7 mei had doorgestoten en klonk nooit echt bevlogen.

Merkstrateeg en specialist "personal branding" Stef Verbeeck vindt dat vreemd. "Je zou denken dat hij daar toch enigszins op voorbereid was", zegt hij in "De wereld vandaag". "Als politicus op dat niveau was hij toch wat beter voorbereid voor de dag moeten komen of toch net iets zelfzekerder dan hij gisteravond liet uitschijnen."

"Als je alles wil zijn voor iedereen, ben je niks voor niemand"

"Macron is geen raspoliticus. Hij is in de eerste plaat een bankier die in de toppolitiek is geparachuteerd. Ik zou hem aanraden zich goed te laten begeleiden. Hij moet niet alles zelf proberen te doen. De grootste redenaars ter wereld hebben speechschrijvers in dienst. Hij moet oefenen op zijn lichaamstaal, zijn beweging, zijn intonatie. Dan komt het allemaal net iets minder stuntelig over."

Als zelfverklaarde centrumkandidaat probeert Macron kiezers van allerlei slag aan te spreken, maar dat is volgens Verbeeck geen goed idee. "Volgens mij is het onmogelijk. Als je alles wil zijn voor iedereen, ben je niks voor niemand. Het verstandigste dat een politicus of een merk in het algemeen kan doen, is een kant en een verhaal kiezen. Je kan als kandidaat niet zeggen dat je links én rechts bent. Dat is niet geloofwaardig."

"Mensen kunnen Macron te weinig plaatsen"

"Macron kan zijn boodschap niet op 5 minuten brengen. Hij heeft te veel nuance en duiding nodig. Hij zegt ook dat hij tegen het establishment is, maar welk verhaal heeft hij nog nu hij overblijft met Marine Le Pen die de ultieme kandidaat tegen het establishment is?"

"De komende twee weken zal Macron een verhaal moeten brengen dat de man in de straat aan de toog kan doorvertellen. Vandaag is zijn verhaal te diffuus, te ambigu. Mensen kunnen hem te weinig plaatsen. Vroeg of laat valt hij door de mand, zeker tegen een vrouw als Le Pen die al jaren duidelijk maakt waarvoor ze staat. Het is geen makkelijke klus daar op zo'n korte tijd met redenaarstalent tegen op te boksen."