Minnelijke schikking van Spaar Select luidt einde van jarenlange juridische strijd in

Kredietmakelaar Spaar Select betaalt 12,5 miljoen euro aan vijfhonderd gedupeerden. Met die minnelijke schikking komt er een einde aan een juridische strijd die al jaren aansleept. Spaar Select overtuigde klanten om grote bedragen te lenen met hun huis als onderpand om vervolgens het geleende geld te investeren in veilige aandelen. Maar al snel bleek dat het ging om zeer riskante beleggingen en honderden klanten verloren hun geld.

Het intussen failliete Spaar Select trad tussen 2000 en 2003 op als tussenpersoon bij de verkoop van financiële producten en werkte samen met het kantoor Kempar en de verzekeraar Zelia, die nu bij Delta Lloyd Life zit. De makelaar richtte zich op gezinnen die hun huizen bijna hadden afbetaald en bood hen beleggingshypotheken aan.

Spaar Select overtuigde honderden klanten om grote bedragen te lenen met hun huis als onderpand om vervolgens het geleende geld te investeren in aandelen. Er werden grote winsten beloofd en Spaar Select vertelde hen niet dat er grote risico’s aan de beleggingen verbonden waren. Toen de beurzen kelderden, moesten honderden klanten afrekenen met grote verliezen en een aantal van hen moest hun huis verkopen.

"Beleggen is risicovol": Vrijspraak voor bedrijven

In een strafprocedure werden zowel de topman van Spaar Select als de bedrijven Kempar, Delta Lloyd en Spaar Select veroordeeld wegens inbreuken op de wet op de handelspraktijken en op het beroepskrediet. Volgens de rechter gebruikte Spaar Select erg agressieve verkooptechnieken en verdoezelde de maatschappij de hoge risico’s die aan haar producten waren verbonden. Het enige doel zou het opstrijken van erg hoge commissies zijn.

In beroep werden alle bedrijven vrijgesproken. De beroepsrechter meende dat een gemiddelde consument moet weten dat beleggen in aandelen risicovol is. Een arrest dat voor vele gedupeerden moeilijk te verteren was. “Ik weet dat er heel veel miserie is bij de mensen. Niet alleen financiële miserie, maar ook andere miserie: er zijn mensen met depressies, er zijn zelfmoorden gepleegd, echtscheidingen,…”, aldus advocaat Geert Lenssens na de uitspraak in beroep in 2012.

Honderden gedupeerden legden zich niet neer bij deze beslissing en probeerden hun geld terug te krijgen via een burgerlijke procedure. Ze eisten een bedrag van 55 miljoen euro terug van Delta Lloyd Life en Kempar.

"Pure lijkenpikkerij"

Maar omdat de verschillende partijen nu een minnelijke schikking hebben afgeslopen, vervalt deze procedure. Niet iedereen is hier tevreden mee. Gedupeerde Dimitri Van Kerschaver is “verschrikkelijk kwaad” en zegt dat hij onder druk werd gezet om akkoord te gaan met deze schikking.

Van Kerschaver krijgt een derde van zijn geïnvesteerde bedrag terug. “Onze advocaat probeerde ons te overtuigen dat dit een goede deal was. Oudere gedupeerden waren het na al die jaren gewoon moe en wilden dat dit ophield. Maar het is vooral voor onze advocaat zelf een goede deal. Naast de 600 euro per jaar die de 500 gedupeerden hem al 14 jaar betalen, strijkt hij ook nog eens 15 procent van die 12,5 miljoen op. Dit is pure lijkenpikkerij”. Advocaat Geert Lenssens gaat niet akkoord, maar kan en mag niet reageren door zijn beroepsgeheim.