Ötzi is mogelijk dan toch niet vermoord

Nieuw onderzoek plaatst de doodsoorzaak van Ötzi in een ander licht. Lang dachten wetenschappers dat de "ijsman" een gewelddadige dood stierf, maar een Zwitserse antropoloog meent dat hij is doodgevroren.

Waaraan is Ötzi precies bezweken toen hij ongeveer 5.300 jaar geleden zijn laatste adem uitblies hoog in de Alpen? Sinds de mummie van de wereldberoemde "ijsman" in september 1991 door wandelaars is ontdekt, zoeken wetenschappers naar het antwoord op die vraag.

Antropoloog Frank Rühl van de universiteit van Zürich komt met een nieuwe hypothese op de proppen: Ötzi zou destijds zijn doodgevroren. Daarmee spreekt hij de theorie tegen die stelt dat hij door geweld om het leven kwam. Concreet zou hij met een pijl zijn beschoten waarbij een stenen pijlpunt zich door zijn schouder boorde en hem dodelijk verwondde. Ander onderzoek wijst dan weer op hoofdwonden die mogelijk door slagen met een steen zijn veroorzaakt.

100 milliliter

Op basis van röntgenonderzoek en scans heeft Rühl achterhaald dat Ötzi hoogstens 100 milliliter bloed heeft verloren door de wonde aan zijn schouder. Dat was ongetwijfeld pijnlijk, maar lang niet genoeg om hem te doden. De hoofdwonden zijn dan weer het gevolg van een gewone valpartij, zo meent Rühl.

"De meest waarschijnlijke en voornaamste doodsoorzaak is dat Ötzi is doodgevroren", concludeert de antropoloog daarom. Mogelijk gebeurde dat al enkele minuten tot enkele uren nadat hij aan de koude was blootgesteld. Zijn verwondingen zouden het proces wel hebben bespoedigd.