Opvallend: Saudi-Arabië verkozen als lid van de VN-vrouwenrechtencommissie

Saudi-Arabië is opgenomen als lid van de VN-commissie die zich bezighoudt met vrouwenrechten. Het land komt in een panel van 45 dat adviseert rond vrouwenrechten wereldwijd. Daar is internationaal nogal wat verontwaardiging over.
AP2012

De taak van de VN-commissie is "de rechten van vrouwen te promoten, de leefwereld van vrouwen wereldwijd te documenteren en globale standaarden inzake de gelijkheid van man en vrouw op te stellen".

Saudi-Arabië zelf is niet meteen een voorbeeld op het gebied van vrouwenrechten. In een rapport van het Wereld Economisch Forum zijn er maar elf landen die het slechter doen dan Saudi-Arabië inzake gendergelijkheid. Vrouwen mogen er alleen op straat in gezelschap van een mannelijk familielid. Het is ook het enige land ter wereld waar vrouwen geen wagen mogen besturen en geen rijbewijs kunnen halen.

Verontwaardiging

De verkiezing in de VN-vrouwenrechtencommissie gebeurde wat onder de radar, maar heeft intussen heel wat protest uitgelokt. Het was de ngo UN Watch die de kat de bel aanbond. "Iedere Saudische vrouw moet een mannelijke bewaker hebben die alle belangrijke beslissingen in haar leven maakt, van haar geboorte tot aan haar dood", zegt de directeur van UN Watch Hillel Neuer.

"Saudi-Arabië verkiezen om de rechten van vrouwen te beschermen is zoals het aanstellen van een pyromaan als hoofd van de brandweer", aldus Neuer. Hij hekelt ook het feit dat de opname van Saudi-Arabië in de commissie gebeurde in een geheime stemming waarbij minsten vijf EU-lidstaten voor het Arabische land stemden.

Minder kritisch is de Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark, die onder meer voorzitter was van het VN-ontwikkelingsprogramma. "Het is belangrijk om zij die voor de verandering van de vrouwenrechten in Saudi-Arabië werken te steunen", aldus Clark. "De dingen veranderen, maar dat is een langzaam proces."