Planbureau: "Afkopen studiejaren zal niet leiden tot gat in begroting"

Het afkopen van studiejaren om zo een hoger pensioen te krijgen zal niet leiden tot een gat in de begroting. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Planbureau. Op zeer lange termijn zou het zelfs 731 miljoen euro kunnen opbrengen.
© Thomas S. / Andia.fr

Vanaf 1 juni kunnen werknemers en zelfstandigen hun studiejaren afkopen in ruil voor een hoger pensioen. Volgens een studie van het Federaal Planbureau zal dat niet leiden tot een gat in de begroting. De grote besparing zit bij de ambtenaren. Voor hen worden de studiejaren tot nog toe gratis meegerekend in hun pensioen, maar ook zij zullen binnenkort hun studiejaren moeten afkopen.

De opbrengst van de maatregel is zo hoog dat het ruimschoots opweegt tegen het verhogen van het pensioen. Tegen 2060 zou de maatregel 731 miljoen euro kunnen opbrengen. Volgens het Federaal Planbureau daalt de totale pensioenuitgave hierdoor met 0,1 procent van het bbp. Belangrijke kanttekening is wel dat het rapport ook aangeeft dat dit resultaat sterk afhankelijk is van economische factoren en hoeveel mensen ook effectief overtuigd worden om hun studiejaren af te kopen.

Hoe werkt het?

Werknemers en zelfstandigen

Huidige regeling: werknemers en zelfstandigen kunnen geslaagde studiejaren afkopen na hun twintigste verjaardag.

Nieuwe regeling:

  • Overgangsperiode (1 juni 2017 tot 31 mei 2020): geslaagde studiejaren kunnen worden afgekocht na de twintigste verjaardag tegen 1.500 euro per studiejaar
  • Definitieve regeling vanaf 1 juni 2020 : alle geslaagde studiejaren kunnen worden afgekocht, zonder leeftijdsgrens. (binnen 10 jaar na afsluiten studies, 1.500 euro per studiejaar, daarna stijgt het bedrag)

Ambtenaren

Huidige regeling: geslaagde studiejaren worden gratis meegerekend voor het pensioen.

Nieuwe regeling: studiejaren moeten ook worden afgekocht.

  • Overgangsperiode (1 juni 2017 tot 31 mei 2020): 1.275 euro per jaar
  • Daarna dezelfde tarieven als bij werknemers en zelfstandigen

Maar: ambtenaren behouden hun verworven rechten. Wie vier jaar heeft gestudeerd en drievierde van zijn loopbaan achter de rug heeft, krijgt drie studiejaren gratis en moet voor het vierde jaar betalen.

Is het interessant?

Algemeen stellen of het afkopen van studiejaren interessant is of niet, is niet mogelijk. Daarvoor is dat van te veel individuele factoren afhankelijk. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) raadt aan om een simulatie te vragen bij mypension.be om te zien of het afkopen van studiejaren voor u voordelig is. Het is overigens niet nodig om nu onmiddellijk te bellen. Tussen 1 juni van dit jaar en 2020 verandert er niets. U heeft dus ruim de tijd om uit te zoeken of het nu of dan voor u interessant is.