Relatietherapeut: "Relatie van Macron en zijn vrouw getuigt van veel wilskracht"

Het grote leeftijdsverschil tussen de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte is niet evident, maar ze getuigen van een groot doorzettingsvermogen door na al die jaren nog steeds voor elkaar te kiezen. Dat zegt relatietherapeut Sybille Vanweehaeghe in "De wereld vandaag".

Liefst 24 jaar schelen ze in leeftijd: Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte Trogneux. Hij is 39, zij heeft pas haar 64e verjaardag gevierd. Toch zijn ze al ruim 20 jaar een koppel. Sinds 2007 zijn ze ook getrouwd.

Vooral het feit dat in dit geval de vrouw veel ouder is dan de man, doet zelfs in de 21e eeuw velen de wenkbrauwen fronsen. Relatietherapeut en seksuoloog Vanweehaeghe vindt het dan ook een goeie zaak dat hun verhaal de pers haalt in de marge van de Franse presidentsverkiezingen. "We zijn al een paar decennia bezig met het herschrijven van relaties", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Waarom zou dat niet kunnen als we merken dat liefde ook op die manier kan werken?"

Vanweehaeghe erkent tegelijk dat relaties tussen mensen met een groot leeftijdsverschil maatschappelijk nog steeds moeilijk liggen, ook als de man de veel oudere partner is. "Als zulke koppels doorzetten, doorbreken ze de maatschappelijke norm voor een stuk", zegt Vanweehaeghe.

Vaak moeten ze ook met flink wat weerstand in hun eigen familie afrekenen. "Geen enkele ouder is blij als een zoon of dochter met een veel oudere partner komt aanzetten. Zo evident is het allemaal niet."

(Lees voort onder foto)

AFP or licensors

Valkuilen

Naast deze obstakels, moeten koppels met een groot leeftijdsverschil verschillende valkuilen ontwijken. "Elk koppel is in principe uniek. Als wederzijds aantrekking bestaat, doet leeftijd er niet echt toe. Maar partners struikelen soms over de verschillende levensfases waarin ze zitten. Ze moeten ook met hormonale veranderingen omgaan."

In het geval van Macron en Trogneux speelt bovendien het gegeven dat hun relatie ontstond toen zij nog zijn leerkracht in het middelbaar was en hij amper 16 of 17 was. "Mogelijk was een relatie op die leeftijd een grens te ver", zegt Vanweehaeghe. "Wat met de seksuele meerderjarigheid bijvoorbeeld?"

Toch laat Vanweehaeghe enige bewondering voor Macron en Trogneux blijken. "Als zij ondanks al deze obstakels toch voor elkaar blijven kiezen, dan betekent dit dat ze niet zo doorsnee zijn in de manier waarop ze naar het leven, hun relatie en de toekomst kijken. Als mensen dan toch doorzetten, getuigen ze van veel wilskracht."