Rik Torfs wil "een dag per week mentale rust voor professoren"

De huidige rector van de KU Leuven Rik Torfs wil tijdens een mogelijke tweede ambtstermijn werken aan de mentale rust van het personeel. "Mensen moeten tegen bepaalde vergaderingen nee kunnen zeggen. Het meest urgente is niet altijd het meest prioritaire", klinkt het in De Standaard. Aan deredactie.be bevestigt Torfs dat een gereserveerde dag voor onderzoek de drukke agenda van heel wat professoren kan verlichten.
NICOLAS MAETERLINCK

Op 9 mei worden de rectorverkiezingen gehouden aan de KU Leuven. Rik Torfs wil zichzelf opvolgen aan het hoofd van de universiteit. Luc Sels is de uitdager van Torfs.

Een van de aandachtspunten van Torfs is het invoeren van een gereserveerde dag voor professoren. "Professoren hebben een uitgebreid takenpakket, met onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Dat loopt soms heel sterk door elkaar en daarom pleit ik ervoor dat iedereen een dag moet kunnen reserveren om enkel aan onderzoek te besteden", zegt Torfs.

Op zo een geresveerde dag zijn de medewerkers vrij van allerhande verplichtingen, zoals onderwijs of vergaderingen.

"Middel in strijd tegen burn-out"

Het is belangrijk dat de werkdruk evenwichtig is, vervolgt Rik Torfs. "Zo een gereserveerde dag voor onderzoek kan voor mentale rust en creatieve kracht zorgen. Het is een middel om burn-outs te voorkomen."

"Uit de tevredenheidsenquete van de KU Leuven blijkt dat 74 procent van de professoren tevreden is over zijn of haar werk. Maar ze geven wel aan dat ze zich overbevraagd voelen. Werken aan de universiteit is een mooi beroep, met veel vrijheid en contacten. Maar de mensen moeten plezier blijven hebben in hun werk."

Rik Torfs wil de gereserveerde dag niet verplichten. "Zo een gereserveerde dag is een mogelijkheid die aangeboden wordt aan de professoren. Het is geen verplichting. Als je zoiets verplicht, veroorzaakt het opnieuw stress en het is net de bedoeling om een middel tegen stress te zijn."

"Op 9 mei weten we wellicht of ik mezelf opvolg als rector. Er komt enkel een tweede ronde als er te weinig mensen gestemd hebben of er te veel blancostemmen zijn", besluit Rik Torfs.