Team-Macron: "Dit is nog maar de eerste akte"

Veel mensen gaan ervan uit dat Emmanuel Macron het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zonder al te veel moeite zal halen van Marine Le Pen. Zijn woordvoerster tempert: "Wij gaan er niet van uit dat wij al gewonnen hebben. De komende twee weken gaan we nog hard moeten werken", zegt Laurence Haïm in een interview met de VRT.

Emmanuel Macron (onafhankelijk, En Marche!) kan zichzelf de winnaar van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk noemen. Met 23,57 procent haalde hij de meeste stemmen, met een lichte voorsprong op de 21,53 procent van Marine Le Pen (Front National).

Met het beeld van een extreemrechtse Le Pen als Frans president riepen de meeste verliezers gisteravond al op om in de tweede ronde op 7 mei te stemmen voor Macron. De eerste peilingen na de eerste ronde voorspellen alvast een ruime winst voor Macron. In zijn toespraak gisteravond klonk hij ook heel duidelijk: "Ik wil binnen twee weken jullie president worden!"

Veel mensen menen dat de buit al binnen is voor de 39-jarige rijzende ster in de Franse politiek, maar zijn campagneteam probeert die verwachtingen wat te temperen. "Mensen kunnen misschien wel denken dat wij al gewonnen hebben, maar daar gaan wij niet van uit", zegt woordvoerster Laurence Haïm in een interview met VRT-journalist Steven Decraene.

"Vanavond (zondag, red) hebben wij nog maar de eerste akte van deze lange verkiezingscampagne afgerond. Nu volgt de tweede akte: de twee weken tot de tweede ronde op zondag 7 mei. We gaan vanaf morgenochtend vroeg (maandag, red) hard werken om een absolute meerderheid te kunnen halen."

"Er zijn veel mensen voor wie Marine Le Pen de nummer één is. We willen tonen dat extreemrechts hier niet past. We willen dat tonen, niet alleen aan de Fransen, maar ook aan de rest van de wereld. We willen tonen dat de democratie hier en nu erg belangrijk is. We zijn vastberaden: we gaan hard werken om de democratie te laten zegevieren op de ideeën van extreemrechts."

"Wij denken nu al aan de derde ronde"

Haïm blikte ook al vooruit op de parlementsverkiezingen in Frankrijk in juni. Als Macron het op 7 mei haalt, wacht hem ook daar nog een hele klus om een meerderheid achter zich te krijgen. Een meerderheid die de partijloze Macron op dit moment niet heeft. En zonder wordt het moeilijk regeren voor een president.

"Het is logisch dat iedereen daar nu al over praat, dat iedereen zich die vraag nu al stelt", aldus de woordvoerster. "Er is nu eerst die tweede ronde, we moeten winnen van extreemrechts, en dan volgt voor ons wat wij 'de derde ronde' noemen: de strijd om de parlementsverkiezingen. Die begint ook nu al."

"Emmanuel Macron heeft tijdens zijn campagne meermaals zijn boodschap herhaald: als men mij de kans geeft, wil ik de politiek helemaal omvormen. Als de Fransen mijn boodschap begrijpen, wil ik die kans grijpen. Als hij het op 7 mei haalt, stort hij zich volop in 'de derde ronde', om hem de meerderheid te bezorgen die hij nodig heeft om zijn belofte te realiseren."