Wielermanager Patrick Lefevere vrijgesproken voor fiscale fraude

Wielermanager Patrick Lefevere is vrijgesproken voor fiscale fraude. Dat heeft de correctionele rechtbank van Kortrijk vanmorgen beslist. Lefevere werd ervan verdacht fiscale constructies op te zetten in het buitenland, maar volgens de rechtbank deed hij dit niet om belastingen te ontduiken.

De zaak draaide rond een Luxemburgse vennootschap. De Quick Step-wielerploeg zou via deze vennootschap de portretrechten uitbetalen aan de renners en zo in België de belastingen ontduiken. Maar deze Luxemburgse firma werd in werkelijkheid geleid vanuit Wevelgem en niet vanuit Luxemburg, wat dus neerkomt op domiciliefraude.

Lefevere gaf uiteindelijk toe dat de Luxemburgse vennootschop wel degelijk vanuit België werd geleid. De wielermanager moest dit doen om een regeling “van enkele honderdduizenden euro’s” te kunnen treffen met de Belgische fiscus.

Ook de rechter volgde de redenering van de domiciliefraude, maar vindt dat deze constructie niet werd opgezet met de bedoeling om de belastingen te ontduiken. De rechter meent ook dat Lefevere geen advies gaf aan de renners op welke manier ze hun belastingaangifte moesten regelen. Er ontbraken ook fiches voor betaalde prijzengelden aan renners, maar ook dit is volgens de rechtbank geen probleem: “Het is niet ongeloofwaardig dat het eerder om slordigheid en onwetendheid draait. Bovendien is het fiscaal voordeel erg beperkt in verhouding tot de omzet die gedraaid wordt".

Minnelijke schikking

In hetzelfde dossier kwamen ook andere wielrenners zoals Tom Boonen, Nico Mattan, Jurgen Van Goolen, Karsten Kroon en Stijn Devolder in opspraak. Zij sloten meteen een deal met de fiscus en konden zo een proces voorkomen.

Lefevere en zijn vrouw weigerden eerst een minnelijke schikking en werden dus wel naar de rechter doorverwezen. Na lang onderhandelen met de BBI sloten ze dan toch een deal. Door deze schikking ging het openbaar ministerie akkoord met de gunst van opschorting van straf, terwijl het eerst drie maanden celstraf vorderde.