Zwaardere straffen in beroep voor corruptie bij Regie der Gebouwen

Eén van de topmannen van de Regie der Gebouwen heeft in beroep een zwaardere straf gekregen in een corruptiezaak. Hij werd veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel en een boete van meer dan 27.000 euro.

In januari was de zaak al eens behandeld door het Hof van Beroep, maar de beklaagde was toen niet komen opdagen. De topman van de Regie der Gebouwen verzette zich tegen de uitspraak, waarna het proces moest worden overgedaan. Vandaag kreeg hij twee jaar cel met uitstel en een boete van 27.500 euro. In 2015 werd hij in eerste aanleg veroordeeld tot één jaar cel met uitstel. In beroep is hij dus strenger gestraft dan eerst. 

Uit onderzoek was gebleken dat er bij de Regie der Gebouwen van eind jaren ’90 tot midden van de jaren 2000 een heus corruptiesysteem bestond waarbij ambtenaren zich lieten omkopen door aannemers. In ruil voor een gunning kregen de ambtenaren geld of werden er gratis of aan heel lage prijzen werken uitgevoerd aan hun privéwoningen. De aannemers rekenden dan weer hogere prijzen aan om de commissielonen te kunnen betalen of rekenden de werken aan de privéwoningen door aan de Regie der Gebouwen.