"Ik zal je altijd graag zien. Laat ons allen waardig blijven"

In Frankrijk is tijdens een ceremonie in Parijs een eerbetoon gebracht aan de agent die vorige week omkwam bij een aanslag op de Champs-Elysées. De partner van de 37-jarige Xavier Jugelé hield een emotionele toespraak. Ook president François Hollande en de twee presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen waren aanwezig.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Etienne Cardiles, de partner van het slachtoffer, heeft een emotioneel eerbetoon gebracht op de plechtigheid. "Toen ik hoorde van de zware feiten op de Champs-Elysées en dat een politieagent het leven had verloren, was er een klein stemmetje dat me zei dat jij het was", vertelt de man.

De partner maakte duidelijk dat hij geconfronteerd wordt met "extreem verdriet", maar dat het een lijden "zonder haat" is. "Die haat, Xavier, heb ik niet, want dat is niets voor jou. Dat stemt niet overeen met hoe jij was. Je had de nobele missie om anderen te helpen, om de maatschappij te beschermen en te vechten tegen het onrecht in de wereld."

Cardiles besloot met de woorden: "Aan jou zou ik willen zeggen dat je voor altijd in mijn hart blijft. Ik hou van je. Laat ons allen waardig blijven en de vrede bewaren."

President Hollande bedacht de 37-jarige Xavier Jugelé postuum met de belangrijkste nationale onderscheiding: de Nationale Orde van het Legioen van Eer. "Frankrijk heeft opnieuw een van zijn dapperste zonen verloren", zo verklaarde Hollande nog tijdens een korte toespraak aan het hoofdkwartier van de Parijse politie.

Bij de aanval op de de Champs-Elysées werd vorige week donderdag één agent gedood. Er raakten ook drie mensen, onder wie twee agenten, gewond.

AFP or licensors