"Vondelingenschuif ook goed idee in andere steden"

Afgelopen winter is er in de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders in Antwerpen een tiende baby achtergelaten. Momenteel is er in ons land slechts één vondelingenschuif. Een Brusselse vzw zou er binnenkort een tweede openen in Schaarbeek. Maar ook andere Vlaamse en Waalse steden zouden baat hebben bij een vondelingenschuif, klinkt het.

"Onder meer in Duitsland, Polen en Oostenrijk is er in elke grote stad een vondelingenschuif. Daar gaat het initiatief uit van de overheid, wij hebben dat privé uit de grond gestampt", vertelt Monique Verdickt van vzw Moeders voor Moeders. In 2000 opende zij op eigen initiatief een vondelingenschuif, een zeer omstreden beslissing toen.

"De reacties waren toen over de hele lijn negatief. De grootste kritiek was dat er instanties genoeg waren waar moeders naartoe konden met hun baby, zowel voor adoptie als pleegouderschap. We werden afgeschilderd als overbodig", blikt Verdickt terug. "Enkel de politiediensten en kinderartsen vonden dit een goede zaak. Politiemensen vinden immers liever een levend kind terug dan een kinderlijkje langs de kant van de weg."

(lees voort onder de video)

Herbekijk: de opening van de vondelingenschuif in 2000

"Noodzakelijk kwaad"

Ook van toenmalig Antwerps burgemeester Leona Detiège kreeg Verdickt destijds de wind van voren. "Zij was tegen en dreigde zelfs om mij te laten oppakken zodra er een kind in het luik werd achtergelaten. Maar zo ver is het gelukkig nooit gekomen. Wettelijk gezien doen we niets verkeerds: een kind te vondeling leggen is strafbaar, maar het opvangen in een schuif niet", zegt ze. "Na baby Michaël, de derde vondeling bij ons, is de publieke opinie gekanteld. Sindsdien zijn de negatieve reacties stilaan weggedeemsterd."

Ondanks alle tegenkanting destijds zou Verdickt meteen opnieuw een vondelingenschuif openen. "Vind ik dit een goede oplossing? Neen. Maar het is wel een laatste anoniem redmiddel. Zolang moeders in ons land niet anoniem kunnen bevallen, zijn we niet overbodig maar nodig."

"Brussels initiatief krijgt de wind van voren"

17 jaar na de opening van de Antwerpse vondelingenschuif is nog geen enkele stad of gemeente het initiatief van Moeders voor Moeders gevolgd. "Nochtans zouden steden als Gent, Charleroi of Luik daar ook baat bij hebben. Voor moeders daar is een rit naar Antwerpen een hoge drempel. De weg naar de vuilnisbak is dan laagdrempeliger", klinkt het. 

Een Brusselse vzw uit Schaarbeek is intussen bezig met de voorbereidingen van een vondelingenschuif in onze hoofdstad. "Ze zijn onze werking in Antwerpen komen bekijken. Ze zouden binnenkort opengaan, maar krijgen veel tegenkanting. Daarom weren ze voorlopig alle persaandacht. Ze willen vermijden dat hun goedbedoelde initiatief wordt afgeschilderd als een stunt, want dat is het niet."

10 baby's, 1 hereniging

De afgelopen 17 jaar werden 10 baby's achtergelaten in de vondelingenschuif: 3 meisjes en 7 jongens. Van die 10 kinderen - vaak amper enkele dagen oud - is er één herenigd met de moeder. "Dat is uiteindelijk waar we naar streven. Daarom houden we onze vondelingen altijd een tijdje uit de media. Zo geven we de moeder bedenktijd om anoniem op haar beslissing terug te komen", zegt Verdickt.

Over het aantal kinderen dat in ons land te vondeling wordt gelegd, bestaan weinig cijfers. "Voor de opening van onze vondelingenschuif heb ik weet van drie vondelingen die de pers hebben gehaald. Jasper werd gevonden op een treinperron in Essen, Emma werd achtergelaten aan een voordeur in Merksem. En dan was er ook nog een baby die door een buschauffeur in Sint-Truiden werd ontdekt tijdens zijn plaspauze."