Antiterreuractie Barcelona: verdachten waren op 22/03 op luchthaven Zaventem

Enkele verdachten die zijn opgepakt bij de grote antiterreuractie in Barcelona zouden een paar dagen voor de aanslagen van 22 maart vorig jaar in ons land geweest zijn en zouden contact gehad hebben met de aanslagplegers. Op 22 maart zelf werden ze voor de aanslag nog opgemerkt in Zaventem. Dat bevestigen bronnen aan VRT Nieuws. Het is voorlopig onduidelijk wat de drie daar deden en of ze op de hoogte waren van wat er ging gebeuren die dag.

De speurders zijn vanmorgen in alle vroegte binnengevallen in vijf dorpen in de buurt van Barcelona. De huiszoekingen passen in een onderzoek dat al acht maanden bezig is. Volgens de Spaanse politie was ons land al een hele tijd betrokken bij het onderzoek, wat er wel op wijst dat het ook voor ons land een belangrijk onderzoek is. Tijdens de twaalf huiszoekingen zijn intussen negen mensen opgepakt.

De Spaanse politie communiceert dat er vier verdachten van Marokkaanse afkomst opgepakt zijn tussen de 31 en 39 jaar oud. Ze zouden banden met terreurorganisatie IS hebben en hebben een verleden in de drugscriminaliteit. Daarnaast zijn er nog een aantal andere mensen opgepakt, waarom is nog niet helemaal duidelijk. 

Link met aanslagen 22 maart

Volgens de Catalaanse politie is er een link met de aanslagen van 22 maart vorig jaar in Zaventem en Maalbeek, iets wat ook bevestigd wordt door bronnen in ons land. "Er is een mogelijke band tussen de vier mensen en de aanslagen in Brussel van 22 maart in de metro en op de luchthaven", zegt Josep Lluís Trapero, hoofd van de Catalaanse politie.

Bronnen bevestigen ons dat drie verdachten in ons land geweest zijn, een paar dagen voor de aanslagen van 22 maart. Ze zouden een eerste keer in het vizier gekomen zijn op 16 maart, een dag na de inval in de Driesstraat in Vorst waarbij Salah Abdeslam kon ontsnappen. In ons land zouden ze (minstens) telefonisch contact gehad hebben met verschillende aanslagplegers en ze zijn een laatste keer gezien op 22 maart, de dag van de aanslagen. Die dag - net als de dag ervoor - zouden drie verdachten ook nog opgemerkt zijn op Zaventem, voor de aanslag plaatsvond. Het is voorlopig onduidelijk of de drie op de hoogte waren van wat er ging gebeuren die dag. Sindsdien ontbrak elk spoor van hen, tot nu. 

Er zou vooral contact geweest zijn met Yassine Atar, jongere broer van Oussama Atar en neef van de broers El Bakraoui. Yassine Atar werd op 27 maart 2016 opgepakt en zit momenteel in de gevangenis wegens betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel. Zijn broer Oussama is nog altijd voortvluchtig en wordt beschouwd als een van de breinen achter de aanslagen. Het zou ook een Belgische onderzoeksrechter geweest zijn die dit onderzoek geopend heeft.

Wat dit precies betekent voor het onderzoek in ons land is voorlopig moeilijk te zeggen, maar het staat wel vast dat de contacten die de verdachten hadden met de aanslagplegers over terreur gingen. Het is nu wachten op de communicatie over de identiteit van de verdachten. 

Bekijk hier beelden van de antiterreuractie

Meest gelezen