Bedrijf dat Uplace wil bouwen, ontslaat een deel van het personeel

Projectontwikkelaar Uplace gaat een aantal mensen ontslaan, nu de milieuvergunning voor het geplande winkelcomplex in Machelen is geschorst. Om hoeveel mensen het gaat, is nog niet bekend.

Vorige maand schorste de Raad van State de milieuvergunning voor het bouwproject, en zo is het nu weer onzeker of Uplace er nog komt. Het was anders de bedoeling van Uplace om nog dit voorjaar te starten met de bouw. De schorsing stak daar een stokje voor, maar de Raad van State moet wel nog een uitspraak ten gronde doen.

Topman Bart Verhaeghe reageerde boos toen de schorsing bekend geraakte. Het winkelcomplex heeft immers al verschillende keren een vergunning gekregen, die telkens op losse schroeven komt te staan.

Verhaeghe zegt nu te betreuren dat er ontslagen moeten vallen. "Jammer genoeg is het niet alleen bij Uplace dat er mensen moeten gaan. Het is ook het geval bij onze commerciële partners en bij heel wat leveranciers met wie we al jaren samenwerken. Het is al de tweede keer op rij (ook in 2012) dat we het project op een lager pitje moeten zetten."

Verhaeghe benadrukt wel dat het project zeker zal doorgaan. "Het project ging normaal van start op 21 april. Het is een commercieel succes. Het is ook een project waar nooit 1 burger van dit land over naar de rechtbank is gelopen."

"Maar jammer genoeg moeten wij als ondernemer ondergaan wat er nu gebeurt. Je wordt geconfronteerd met enerzijds een overheid die vergunningen aflevert en anderzijds een rechtbank die dan dat werk beoordeelt en in ons geval tot twee keer toe een stop zet aan het werk dat de overheid heeft gedaan", zegt Verhaeghe.

"Als we sneller een ja of een nee hadden gekregen, dan had het minder gekost aan de samenleving."

Nicolas Maeterlinck