Belgische F-16's niet betrokken bij bloedbad in Mosul

Ons land is niet verantwoordelijk voor de luchtaanval vorige maand, waarbij meer dan honderd burgers omkwamen in Mosul, in het noorden van Irak. Dat vernam onze redactie uit bronnen dicht bij het dossier.

Een paar weken geleden bleek al dat de kans dat een Belgische F-16 het bombardement zou hebben uitgevoerd erg klein is omdat de coördinaten die de Belgische toestellen gebruikten niet overeen kwamen met het gebouw dat gebombardeerd was. Dat was richtinggevend, maar sluit een incident niet uit. Door een technisch defect zouden de bommen toch van doel kunnen zijn afgeweken. Beelden van de camera’s onder Belgische F-16’s brachten geen duidelijkheid omdat het die dag slecht weer was.

De internationale coalitie heeft nu alle gegevens vergeleken van de verschillende toestellen van de verschillende landen die die ochtend actief waren boven Mosul. Ook daaruit blijkt dat het inderdaad geen Belgische toestellen zijn geweest die de fatale aanval uitvoerden.

Wie de aanval uitvoerde blijft onduidelijk

De Belgische F-16's hebben de ochtend van de betrokken dag wel bombardementen uitgevoerd, maar ze waren niet alleen. Minstens twee andere landen uit coalitie waren die ochtend ook actief.

Aangenomen moet worden dat het dus om een toestel van één van beide andere landen gaat. De Verenigde Staten gaven al aan dat ook zij die ochtend gevechtstoestellen hadden die bombardementen uitvoerden, maar of zij de dodelijke aanval uitvoerden blijft onduidelijk omdat binnen de coalitie de politiek gevoerd wordt dat de verschillende partners elkaar niet met de vinger wijzen. 

Bovendien gaat het om bombardementen in een heel stedelijk gebied, waarbij terreurgroep IS ook bewust burgers als menselijk schild inzet. De Belgische piloten hebben als stelregel: bij twijfel over een doelwit, niet bombarderen, maar de kans dat er vroeg of laat Belgische toestellen betrokken zullen zijn bij een incident met burgerslachtoffers, is reëel.

Geen onderzoek parket

Defensie heeft het incident gemeld aan het parket. Dat is een formele procedure die wordt gevolgd bij elk mogelijk incident. Er is even sprake geweest van het instellen van een vooronderzoek, maar uiteindelijk heeft het parket besloten geen onderzoek te openen.

In het verleden werden incidenten met burgerslachtoffers door Defensie regelmatig onder de mat geveegd, maar de voorbije jaren proberen de militairen daar openlijker over te communiceren. Minister van Defensie Steven Vandeput beloofde vorige maand openheid over dit incident, als is niet duidelijk of hij daarmee bedoelde dat hij enkel achter gesloten deuren aan het parlement zal communiceren, of dat hij dat ook ruimer zal doen.

Meest gelezen