Computerunit politie: “Betaal nooit losgeld voor versleutelde bestanden”

Steeds meer mensen worden het slachtoffer van ransomware, software die de bestanden op de computer blokkeert. Miljoenen slachtoffers krijgen na de besmetting de boodschap dat ze hun bestanden alleen terugkrijgen wanneer ze losgeld betalen. Het Centrum voor Cybersecurity en de computerunit van de federale politie gaan internationaal samenwerken en komen met een actieplan.
Reporters

Ransomware is een computervirus dat zich in de computer of smartphone nestelt, daar de bestanden versleutelt en ze pas vrijgeeft na betaling van losgeld. “We merken dat het aantal aanvallen met ransomware elk jaar toeneemt”, zegt Walter Coenraets, hoofd van de Federal Computer Crime Unit (FCCU). “Steeds meer Belgen worden zo slachtoffer van deze plaag.” In België alleen al waren er vorig jaar 22 keer meer besmettingen dan het jaar ervoor. Ons land kent vele duizenden slachtoffers en wereldwijd gaat het om miljoenen besmettingen.

Er komt in de strijd tegen ransomware steeds meer internationale samenwerking en uitwisseling van informatie. Op de website www.nomoreransom.org lezen slachtoffers hoe ze bestanden kunnen terugkrijgen zonder losgeld te betalen.

Ook nationaal slaan verschillende diensten nu de handen in elkaar. In een gids kunt u lezen hoe u zich beter kunt beschermen tegen ransomware. Samengevat: neem af en toe een back-up van de smartphone en pc, en wees voorzichtig met e-mails met bijlages en links. “Open nooit bijlages van anonieme afzenders en betaal zeker geen losgeld als de bestanden versleuteld zijn. Wat u doet is geld geven aan criminelen en hen motiveren om verder te gaan met hun criminele activiteiten. Weet dat 1 op de 5 zelfs na betaling de sleutels niet teruggeeft”, zegt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity in "De ochtend" op Radio 1.