Dubbele executie uitgevoerd in dodencel Arkansas

In de Amerikaanse staat Arkansas zijn opnieuw twee gevangenen geëxecuteerd met een dodelijke injectie. Het is de eerste dubbele executie in een Amerikaanse dodencel sinds 2000. Arkansas voert sinds eind vorige week na een onderbreking van 12 jaar weer de doodstraf uit.

De twee mannen die terechtstonden, waren veroordeeld voor moord en verkrachting. Ze zaten al sinds de jaren 90 in een dodencel in het zuiden van de VS.

De eerste executie verliep in de vroege avond, zoals gepland, maar de advocaat van de tweede gevangene tekende daarna nog protest aan. De injectie zou bij de eerste gevangene te pijnlijk verlopen zijn, omdat de man door zijn diabetes en overgewicht niet goed op de injectie gereageerd had. De tweede executie werd daarop enkele uren uitgesteld, maar uiteindelijk kreeg ook de tweede terdoodveroordeelde nog zijn dodelijke injectie. De laatste keer dat er twee gevangenen op dezelfde dag werden geëxecuteerd, dateert van 2000, in Texas.

Vorige week werd voor het eerst in 12 jaar een dodelijke injectie toegediend aan een terdoodveroordeelde. De producent van het middel dat daarvoor gebruikt werd, tekende daartegen protest aan, waardoor de executie verschillende keren werd uitgesteld.

Voor 30 april zouden er nog 5 geplande executies doorgaan. Er is haast bij, want daarna vervalt het middel dat bij de terdoodveroordeelden geïnjecteerd wordt. Donderdag wordt er opnieuw een gevangene geëxecuteerd, tegen de vier andere executies loopt nog een beroepsprocedure.