Ella Fitzgerald zou vandaag 100 zijn: "Bij haar wordt elke song een verhaaltje"

Ze is precies zo oud als jazz zelf: net als het genre zou ook Ella Fitzgerald, een van zijn belangrijkste vertolkers, dit jaar 100 zijn geworden. "Ze heeft niet zomaar een mooie stem, ze interpreteert de songtekst ook op een ongelooflijke manier.
AP1968

"Ella elle l'a", zong France Gall over haar. En dat klopt ook, want Ella Fitzgerald blijft een van de jazziconen bij uitstek. Haar stem blijft voor velen de mooiste ooit.

Ook David Davidse, zangleraar en stemcoach, kan niet anders dan een fan zijn. Hij raadt zijn leerlingen altijd aan om met hun eigen stem te zingen en niemand te imiteren. Maar er zijn twee stemmen waarvoor hij een uitzondering maakt. "Voor de mannen is dat Frank Sinatra, voor de vrouwen Ella Fitzgerald."

Wat maakt de stem van Ella Fitzgerald zo goed? "Perfectie is het niet, want perfectie is vervelend, en dat is Ella Fitzgerald niet. Maar het staat er toch zeer, zeer dicht bij", zegt Davidse op Radio 1

Ella Fitzgerald kan zowat alles met haar stem. Met haar scats en improvisaties maakt ze nu nog altijd indruk. "Daarmee doet ze me een beetje denken aan wat sommige hiphoppers doen. Haar stem wordt een bebopperig instrument."

"Het acteeraspect van het zingen: ze doet dat magistraal"

Maar dat is slechts een van de vele facetten van Ella Fitzgerald. David Davidse is vooral gecharmeerd door de manier waarop ze de nummers interpreteert. "Je luistert niet alleen naar haar omdat ze zo'n mooie stem heeft. Ze slaagt er ook in om de tekst naar de voorgrond te brengen".

Geen wonder dat ze uitblonk in de grote songbooks, van Cole Porter, George Gershwin, Irving Berlin. "Elke song is bij haar een klein monoloogje, een klein verhaaltje. Het acteeraspect van het zingen: Ella Fitzgerald doet dat magistraal", zegt Davidse, die vindt dat veel zangers daar te weinig aandacht aan besteden.

En dan is er natuurlijk ook haar samenwerking met Louis Armstrong, twee groten bij elkaar. "Dan voel je dat ze elkaar plagen terwijl ze zingen", zegt Davidse. "Ik vind het vaak zeer grappig als die twee aan het zingen zijn."

In onderstaande YouTube-video zingen Ella en Louis samen. Vanavond praat David Davidse in "Van Gils & Gasten" nog eens over The First Lady of Song

Uit het archief: Ella Fitzgerald scat er op los in Brussel in 1957