Europees Parlement zet online grenzen open, maar niet voor video

In het Europees Parlement steunt de bevoegde commissie het verbod op geoblocking bij onlinediensten. Dat wil zeggen dat bedrijven consumenten niet meer zullen mogen verhinderen hun website te bezoeken of online producten te kopen enkel omdat ze in een ander land verblijven. Niet iedereen is echter onverdeeld gelukkig met het compromis dat uit de bus kwam.
archieffoto

"Dit is een van de belangrijkste maatregelen bij het realiseren van de eengemaakte digitale markt", luidt het bij de sociaaldemocratische fractie. De commissie Interne Markt keurde het verbod op geoblocking goed, "omdat we niet willen dat het internet een wetteloze zone wordt", zegt het Franse Parlementslid Virginie Rozière.

E-boeken, muziek en videogames zullen in de toekomst in heel de EU toegankelijk zijn, onafhankelijk van de nationaliteit of de woonplaats van de internetgebruiker. Consumenten zullen ook niet meer met plotse prijsschommelingen geconfronteerd worden als ze surfen naar verschillende nationale pagina's van de dezelfde e-shop.

Lagere tarieven

N-VA-Parlementslid Anneleen Van Bossuyt maakt zich evenwel zorgen over de impact van de nieuwe regels op kleine ondernemers. Streamingdiensten en mediaspelers als Spotify en iTunes zullen volgens haar genoodzaakt zijn hun tarieven te verlagen om overal dezelfde prijzen te kunnen aanbieden. "Dat kan het onbedoelde effect hebben dat bepaalde gespecialiseerde aanbieders uit de markt geprijsd worden", zegt ze. Van Bossuyt, die het principe van eengemaakte prijzen steunt, wil dat daar een mouw aan wordt gepast tijdens de onderhandelingen die het parlement, de lidstaten en de Commissie nog over geoblocking moeten voeren.

Niet voor audiovisuele diensten

De groene fractie en de Europese consumentenorganisatie BEUC betreuren dan weer dat audiovisuele diensten niet in het toepassingsgebied van de nieuwe verordening zouden vallen. "Consumenten zullen nog steeds te maken krijgen met de vreselijke boodschap 'this video is not available in your country'", zegt de Duitse groene Julia Reda. "Wij blijven ijveren voor het definitieve einde van geoblocking."

Meest gelezen