Google en Wikipedia-oprichter verscherpen strijd tegen fake news

Jimmy Wales, een van de oprichters van de online-encyclopedie Wikipedia, wil zich met een nieuwsportaal in de strijd tegen valse nieuwsberichten op internet werpen. Ook de zoekmachine Google is van plan om fake news aan te pakken, met een herziening van de algoritmes die de volgorde van de zoekresultaten bepalen.

Het nieuwsportaal WikiTribune moet volgens dezelfde principes als Wikipedia werken. Een gemeenschap van vrijwilligers en medewerkers -onder wie tien tot twintig journalisten- zal instaan voor het nagaan van de feiten. Iedereen kan wijzigingen aanbrengen, maar die zullen enkel online verschijnen wanneer een lid van die WikiTribune-gemeenschap die goedkeurt.

De nieuwssite, die zich zal focussen op neutrale en feitelijke berichtgeving, zal gratis te raadplegen zijn. De site rekent voor zijn inkomsten vooral op donaties; er zullen geen advertenties te zien zijn. In een video op BBC News zegt Jimmy Wales dat een afhankelijkheid van advertentie-inkomsten er namelijk toe leidt dat media het aantal clicks willen opdrijven, wat vaak ten koste gaat van de betrouwbaarheid.

Minderwaardige content

Ook Google kondigt een nieuwe stap aan tegen fake news en tegen de verspreiding van online haatboodschappen. Daarvoor is de zoekgigant gestart met het Project Owl, dat ervoor moet zorgen dat "minderwaardige content" geschrapt wordt uit de zoekresultaten.

Concreet wordt een beroep gedaan op proefpersonen die de algoritmes van Google moeten "trainen". Tienduizenden gebruikers wereldwijd houden zich daarbij bezig met het beoordelen van de resultaten die de zoekmachine geeft. Daarbij wordt hen gevraagd om melding te maken van pagina's met bijvoorbeeld misleidende informatie, aanstootgevende inhoud of onbevestigde samenzweringstheorieën.

Ook de autocomplete-functie wordt onder de loep genomen. Die laatste functie houdt in dat Google aanvullingen suggereert op zoekopdrachten die nog niet volledig werden ingetypt. Maar sommige van die suggesties werden als seksistische of racistisch beschouwd.

Meest gelezen