Kunstbaarmoeder kan veel te vroeg geboren baby’s in leven houden

Wetenschappers hebben een kunstbaarmoeder gebouwd voor erg te vroeg geboren baby’s. Hun onderzoek is vandaag in Nature Communications verschenen. In de baarmoeder zouden prematuurtjes geboren na amper 23 weken zwangerschap verder kunnen groeien. Het onderzoek is gevoerd met schapenfoetussen, maar kan al binnen 1 tot 2 jaar op mensen worden getest.

De wetenschappers van het kinderziekenhuis van Philadelphia hebben een systeem ontwikkeld om extreem premature baby’s in leven te houden buiten de baarmoeder. Het is een systeem dat volgens de wetenschappers alle aspecten van een foetus in de buik van de moeder nabootst. De foetus wordt in een artificiële baarmoeder in leven gehouden.

Die artificiële baarmoeder bestaat uit verschillende componenten: een biologische zak gevuld met artificieel vruchtwater en een speciale zuurstofgenerator. Het vruchtwater is water dat in het laboratorium wordt behandeld met speciale zouten. De zuurstofgenerator is een aangepaste versie van het toestel dat wordt gebruikt bij openhartoperaties. De machine pompt zuurstof in het bloed en haalt koolstofdioxide er terug uit.

(lees verder onder de foto)

Het is niet het eerste team wetenschappers dat geprobeerd heeft om een artificiële baarmoeder te bouwen. “De vorige onderzoeken hebben een soort pomp gebruikt die aan een bepaalde snelheid zuurstof in het bloed pompten en de koolstofdioxide eruit haalden, maar dat leidde meestal tot hartfalen”, zegt onderzoekster Emily Partridge in een video. “Bij ons bepaalt het hart van de foetus de snelheid.”

De onderzoekers benadrukken wel dat het niet de bedoeling is om baby’s die te vroeg worden geboren volledig te laten verder groeien. De prematuurtjes zouden maximaal 4 weken in de artificiële baarmoeder worden gehouden. “Een baby van 23 tot 24 weken heeft het ontzettend moeilijk buiten de baarmoeder, maar de mortaliteit daalt drastisch in enkele weken tijd”, klinkt het als reden.

(lees verder onder de video)

Ethische vragen

De nieuwe ontwikkeling werpt ook een hele reeks ethische vragen op. “De huidige limiet voor levensvatbaarheid ligt rond de 23 weken”, zegt hoofdonderzoeker Alan Flake. “Er zijn ook met ons systeem beperkingen om die leeftijd verder te verlagen. Al ware het maar omdat bij nog jongere foetussen de adertjes niet groot genoeg zijn en de bloeddruk te laag. Er gebeuren bovendien nog andere belangrijke zaken in een echte baarmoeder die belangrijk zijn voor de ontwikkeling.”

Het onderzoek was succesvol bij schapenfoetussen. De onderzoekers maken zich sterk dat ze binnen 1 à 2 jaar ook een klinische studie bij mensen zullen kunnen uitvoeren. "De onderhandelingen daarover zijn momenteel hangende", besluit Flake.