Legt scenaristenvereniging Hollywood opnieuw plat?

De leden van de schrijversvakbond Writers Guild of America (WGA) zijn bereid te staken voor een nieuw pakket arbeidsvoorwaarden. De WGA en de film- en televisieproducenten in Hollywood raken het niet eens over een nieuwe overeenkomst. De scenaristen pikken het niet dat ze nauwelijks delen in de grote winst die de Hollywoodstudio's maken.
© World Pictures/Photoshot. All rights reserved.

Een nieuwe staking van de scenaristen in Hollywood dreigt net als in 2007 de televisie- en filmindustrie stokken in de wielen te steken. In 2007 verplichtte een maandenlange staking de Hollywoodstudio's om herhalingen van oude programma's uit te zenden.

De onderhandelingen tussen de film- en televisieproducenten en de scenaristenvakbond Writers Guild of America zitten helemaal in het slop. Ze raken het maar niet eens over een nieuw pakket arbeidsvoorwaarden.

De WGA heeft zijn leden gevraagd of ze bereid zijn om te staken en volgens Deadline heeft 96 procent van de leden ingestemd met een stakingsactie. De scenaristen pikken het niet dat Hollywood in 2016 een recordomzet van 47 miljard euro heeft gedraaid en dat de scenaristen daar nauwelijks de vruchten van hebben geplukt.

De inkomens van veel scenaristen zijn de voorbije jaren gedaald omdat de seizoenen van series worden ingekort. De scenaristen worden doorgaans per aflevering betaald. Ze eisen meer geld en een werkgeversbijdrage aan hun ziekteverzekering.