Meerderheid van de Schotten koele minnaar van onafhankelijkheid

Slechts een minderheid van de Schotten is te vinden voor onafhankelijkheid. Dat blijkt uit een peiling op anderhalve maand van vervroegde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Een meerderheid van 55 procent van de Schotten zou tegen onafhankelijkheid stemmen, 37 procent voor.

Peilingbureau Kantar peilde tussen 29 maart en 11 april bij 1.060 Schotten naar hun mening over onafhankelijkheid. In die periode diende de Schotse premier Nicola Sturgeon een officieel verzoek in bij de Britse regering om de gesprekken over een tweede Schotse referendum op te starten. Volgens Kantar stemt momenteel 37 procent voor onafhankelijkheid, 55 procent tegen en blijft ongeveer 8 procent onbeslist.

Londen heeft Sturgeons' verzoek niet formeel afgewezen, maar vindt wel dat het "niet het goede moment" is. De Britse premier May wil geen volksraadpleging tijdens de twee jaar durende onderhandelingen met de EU over de brexit. In 2014 hield Schotland al eens een referendum over zijn onafhankelijkheid, maar 55 procent stemde toen tegen. Door de brexit liggen de kaarten nu anders, aangezien 62 procent van de Schotten stemde om in de Europese Unie te blijven.

Tegen brexit vs. pro onafhankelijkheid

Uit de peiling van dinsdag blijkt dat maar 26 procent van de Schotten Sturgeons voorstel voor een nieuw referendum genegen zijn. Dat het animo niet erg groot is volgens Kantar te wijten aan verschillende factoren: de achteruitgang van de Schotse economie, kritiek ten aanzien van de Schotse regering, en verkiezingsmoeheid. Het peilingbureau concludeert ook dat een stem tegen de brexit zich niet noodzakelijk vertaalt in steun voor de Schotse onafhankelijkheid.

Zondag bleek uit een andere peiling van Panelbase/Sunday Post dat 43 procent van de Schotten voor de onafhankelijkheid is, 48 procent tegen, en 9 procent onbeslist.

In het Verenigd Koninkrijk vinden op 8 juni vervroegde parlementsverkiezingen plaats. Die komen er op initiatief van premier Theresa May, die hoopt op een goede score om haar positie tijdens de brexit-onderhandelingen te versterken.