Na Demir, nu ook islamleraar Koçak zwart gemaakt in Turkije

Na N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir wordt nu een tweede Belg van Turkse origine zwart gemaakt in de Turkse pers. Het gaat om islamleraar Bahattin Koçak, die vorige week in "De afspraak" over het Turkse referendum en de dubbele nationaliteit kwam praten. In een Turkse krant wordt nu gezegd dat Koçak "als voorzitter van een vereniging met banden met een terreurgroep" onder meer de Belgische regering aangeraden heeft om de Turken te assimileren, iets wat hij niet gezegd heeft. In "De afspraak" vandaag zegt Koçak dat hij teleurgesteld is in de Belgische reactie op de bedreigingen aan zijn adres.
Koçak en zijn advocaat vandaag in "De afspraak".

In "De wereld vandaag" op Radio1 zei Koçak dat hij wel verwacht had dat "een bepaalde groep" zijn uitlatingen zou verdraaien en misbruiken.

Nu zegt de Turkse krant "Daily Sabah" dat Koçak en presentator Bart Schols van "De afspraak" "verschillende absurde aanbevelingen gedaan hebben, zoals het verbieden van de activiteiten van de Diyanet -het Turkse staatsagentschap voor religieuze zaken -, het aanpassen van satellieten om Turkse uitzendingen te blokkeren en verbieden dat Turken gaan stemmen".

De krant omschrijft Koçak als de voorzitter van Beltud, de Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap, en zegt dat die vereniging banden heeft met de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ). Volgens Koçak is die FETÖ een naam die door de Turkse politici is uitgevonden als etiket voor iedereen die tegen het Erdogan-regime is. 

Koçak heeft zich al eerder duidelijk uitgesproken tegen Erdogan, en sinds de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar krijgt hij al beledigingen en bedreigingen naar het hoofd geslingerd, en hij is al een paar keer moeten onderduiken, zo zei hij. Nu hij met een foto op de voorpagina van de krant staat, ook in de Turkse versie, heeft hij opnieuw beledigingen en "lichte" bedreigingen te verduren gekregen op sociale media, maar hij voelt zich niet echt bedreigd.

Toch houdt hij zich wel enigszins gedeisd, want hij wil geen "rood lapje" zijn, maar op straat heeft hij nog niets ondervonden en dat verwacht hij ook niet.

Het artikel over Koçak op de Engelstalige versie van de Turkse krant.

Teleurgesteld in Belgische reactie

In "De afspraak" voegde hij daar vandaag nog aan toe dat hij teleurgesteld is in de reactie van de Belgische overheid. Het blijft bij verbale veroordelingen, zo zei hij, maar er volgen geen daden. Een aantal van de mensen die hem bedreigd hebben, zijn bekend met naam en toenaam, ze hebben strafbare daden gesteld, maar er wordt niet opgetreden, zo zei hij.

Zijn advocaat Walter Van Steenbruggen voegde daar aan toe dat er op politiek vlak, in het parlement, niet overwogen wordt om een klacht in te dienen bij de Raad van Europa tegen de "enorme schendingen van de mensenrechten in Turkije", omdat men schrik heeft dat president Recep Tayyip Erdogan de grenzen zal openzetten voor miljoenen Syrische vluchtelingen. Ook in andere Europese landen is dat zo, volgens Van Steenbruggen.

Zich blijven uitspreken

Wel blijft Koçak zich uitspreken, "voorlopig, zo lang het nog kan en zo lang ik mijn mening mag uiten, ga ik dat ook doen. Uiteindelijk leven we in een land, een vrij land, waar gelijkheid en vrijheid toch wel voorname dingen zijn. Ik heb dat allemaal hier geleerd, gelijkheid, vrijheid, en ik gebruik mijn rechten."

Dat is zijn persoonlijk verhaal, zo zei hij, maar wat hij erger vindt is dat men in een land zo veel duizenden kilometer verder op, toch nog probeert mensen het zwijgen op te leggen. En die invloed hier, vindt hij erger dan zijn persoonlijke verhaal.

Hij is ook niet de enige, zo zei Koçak, er zijn nog andere mensen die wel zouden willen spreken, maar niet durven door de druk. Hij pleit er voor om hier toch voor hun mening uit te durven komen, en hier aan de toekomst te werken, en niet ginder. Hij wil niet de stem zijn, of het gezicht zijn van de mensen die onder druk niet durven spreken, maar hij denkt wel dat hoe meer mensen dat durven, hoe meer men "een blok kan vormen tegen mensen van slechte wil."

Koçak heeft met zijn advocaat meester Van Steenbruggen overlegd, en hij zal eerst proberen een recht van antwoord te krijgen in de krant, en als dat niet lukt, volgt er waarschijnlijk een rechtzaak.

Eerder hadden verschillende Turkse kranten geschreven dat staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) een uitgesproken tegenstander is van hoofddoeken en dat ze sympathieën heeft voor de Koerdische afscheidingsbeweging PKK of zelfs deelgenomen heeft aan PKK-activiteiten.

Bekijk het volledige interview met Bahattin Koçak en Walter Van Steenbrugge in "De afspraak"