Probeert Merkel via Ivanka te wegen op het beleid van Donald Trump?

Ivanka Trump is momenteel te gast in Berlijn op de W20-top. Blijkbaar klikt het goed tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de dochter en adviseur van de Amerikaanse president. Probeert Merkel via de First Daughter te wegen op het beleid van Donald Trump?
AFP or licensors
(Angela Merkel en Ivanka Trump vorige maand in het Witte Huis)

In de Duitse hoofdstad is momenteel de W20 aan de gang: Een conferentie met vrouwen uit de G20, de 20 grootste economieën ter wereld. Op de top staan onderwerpen als meer gelijk loon, de combinatie van carrière en gezin en het glazen plafond op het programma. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, IMF-topvrouw Christine Lagarde en de Nederlandse koningin Maxima zijn er te gast.

Meest in het oog springt wellicht Ivanka Trump, de dochter en adviseur van de Amerikaanse president. In een panelgesprek licht ze toe dat ze nog ietwat moet wennen aan haar nieuwe functie. "Het is nog geen 100 dagen, maar het was al een opmerkelijke reis", zegt ze. "Persoonlijk en als ondernemer was ik heel erg begaan met de rol van vrouwen op de werkvloer, ik voel me vereerd om hier te zijn tussen al deze sterke vrouwelijke leiders."

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ivanka is er -naar eigen zeggen- op uitnodiging van de Duitse bondskanselier. Vermoedelijk probeert Angela Merkel via Ivanka een voet tussen de deur te krijgen in het Witte Huis. De Duitse economie heeft veel te verliezen bij een slechte relatie met de Amerikanen. De ontmoeting tussen Merkel en Donald Trump vorige maand is vrij koel verlopen. De Amerikaanse president heeft toen geweigerd haar hand te schudden, al heeft Trump dat zelf achteraf ontkend.

(lees verder onder de video)

Veel Trump-critici zien in Ivanka en in haar man Jared Kushner (red. ook adviseur van de president, foto onder) de "redelijke en gematigde stemmen" in het Witte Huis. Zij zouden bijvoorbeeld achter het opzijschuiven van die andere en veel extremere adviseur Steve Bannon zitten in de nationale veiligheidsraad. Ivanka en Jared zouden bovendien achter de schermen proberen het beleid van Trump een progressievere koers te geven. Al is daar bitter weinig concreet bewijs voor.

(lees verder onder de foto)

Angela Merkel lijkt alvast ook op Ivanka Trump in te zetten om zo mee op het VS-beleid te wegen en een betere relatie op te bouwen met haar vader. Blijkbaar klikt het goed tussen de twee vrouwen, dat was al zo bij hun eerste ontmoeting tijdens het bezoek van Merkel aan het Witte Huis vorige maand. Ze zouden ook grotendeels op dezelfde lijn zitten over verschillende onderwerpen zoals vrouwenrechten, maar naar verluidt ook klimaat.

Ivanka zelf lijkt in elk geval het spel mee te spelen. "Ik ben hier om te luisteren en te leren", zegt ze voorts in het panelgesprek op de W20-top in Berlijn. "Ik ga de kennis die ik hier opsteek meenemen naar de Verenigde Staten en naar mijn vader." Ze voegt er nog aan toe dat ze hoopt dat dit "positieve verandering" teweeg kan brengen. "Dat is toch mijn doel."

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoeveel invloed ze op het beleid van de president heeft, is niet helemaal duidelijk. In interviews zit ze meestal op de lijn van haar vader. Tijdens het panelgesprek onderlijnt ze dat door te stellen dat ze met hem aan hetzelfde zeel trekt als het over vrouwenrechten gaat. "Ik ken de kritiek van de media", zegt ze. "Maar ik weet uit eigen ervaring dat mijn vader gelooft in het potentieel van vrouwen om een job even goed uit te voeren als een man. De duizenden vrouwen die voor en met hem hebben gewerkt de afgelopen decennia zijn daar het levende bewijs van."