Raad van Europa plaatst Turkije weer onder toezicht

De Raad van Europa heeft Turkije weer onder volledig toezicht geplaatst. De raad is bezorgd over de grondwetswijzigingen die deze maand werden goedgekeurd in een nationaal referendum, terwijl het land nog altijd in noodtoestand verkeert.

De rapporteurs van de raad zullen nu het democratische proces in het land in de gaten houden. Turkije werd in 2004 van het toezicht gehaald. Dat was voor de Europese Unie een belangrijk criterium om toetredingsgesprekken met Turkije te starten. 

Een van de rapporteurs van de raad, Marianne Miko, benadrukte dat het toezicht geen straf is, maar een uitgestoken hand om de dialoog met Turkije te versterken. 

De Raad van Europa telt 47 landen, waaronder Turkije, Albanië en Rusland. Turkije zelf reageert boos. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken spreekt van een onrechtvaardige beslissing. Turkije kan volgens hem niet anders dan zijn lidmaatschap heroverwegen. Hij voegde eraan toe dat xenofobie en islamofobie met geweld verspreid geraken in Europa.

De Europese Unie voert sinds 2005 toelatingsgesprekken met Turkije. Die zijn nog niet formeel opgeschort, maar in het Europees Parlement gaan er steeds meer stemmen op dat wel te doen.