Ruben Van Gucht: "Dieren vergiftigen met Temic is een misdaad"

Odette, de hond van sportjournalist Ruben Van Gucht, is overleden als gevolg van een vergiftiging met Temic. De insecticide staat nochtans op de lijst van verboden producten. Het product werd vermengd in een worst die Odette vond tijdens haar dagelijkse wandeling. Van Gucht spreekt op Instagram van een regelrechte "misdaad" en vraagt ministers Ben Weyts en Joke Schauvliege actie te ondernemen.
© VRT - Joost Joossen

Odette overleed een week geleden. De plotse dood van zijn huisdier trof de journalist en zijn vrouw in het hart. Hij plaatste een berichtje op Instagram. Vandaag laat hij via datzelfde kanaal weten dat Odette vergiftigd werd met Temic. "Uiterst dodelijk voor dier, maar ook voor mens. Het gaat hier niet enkel om dierenwelzijn, maar ook om volksgezondheid. ... Hoog tijd om alle illegale gifproducten die nog op zolders of in stallen liggen, te laten inleveren. Kan niet zo moeilijk zijn. Illegaal is illegaal. Tijd om misdaad te stoppen", schrijft Van Gucht.

Het zit de journalist en dierenliefhebber hoog, als we contact met hem opnemen. "De dierenarts heeft nog geprobeerd om Odette te redden. Ze kreeg medicijnen om te braken maar het was te laat. In de worst die werd teruggevonden, zaten oranje bolletjes. De dierenarts sprak van Temic", vertelt Van Gucht. Hij verdiepte zich in de materie en contacteerde ook toxicoloog Jan Tytgat.

Over Temic

Temic is al een tijdje niet verkrijgbaar in de handel. Vroeger kon het product enkel gekocht worden mits een vergunning. Het werd gebruikt tegen parasieten en bladluizen in de sier- en bietenteelt. De afgelopen jaren werden al heel wat katten en honden vergiftigd met Temic. Van Gucht stelt voor dat bij een verdacht overlijden nagetrokken wordt wie in de omgeving over een vergunning beschikte. "Dat moet ergens geregistreerd staan", zegt hij.

Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vreest alvast dat illegale producten verplicht inleveren weinig zoden aan de dijk brengt. "Doortrapte, zieke geesten zullen dan naar andere middelen grijpen", stelt hij. Hij werkt aan strengere straffen voor dierenmishandelaars. De maximale straf is momenteel 6 maanden cel, maar die straf wordt zelden effectief uitgezeten. Onze redactie contacteerde ook minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V), maar zij was niet bereikbaar. Ze woont vandaag en morgen de Europese leefmilieuraad in Malta bij.