Speciale concertreeks en verjaardagsconcert in Bozar voor Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe viert zijn 70e verjaardag met een speciaal samengestelde concertreeks. Behalve zijn eigen Collegium Vocale nemen ook vijf andere koren en podia waarmee hij een band heeft deel aan het project. In augustus wacht ook een weekje Italië.

Zes ensembles en podia die een speciale band hebben met Philippe Herreweghe eren hem de komende maand met een speciaal voor zijn 70e verjaardag  samengestelde concertreeks. 

Naast het door hemzelf opgerichte Collegium Vocale Gent doen ook het Antwerp Symphony Orchestra -de nieuwe naam van deFilharmonie- en het Parijse Orchestre des Champs-Elysées mee. De deelnemende podia zijn Bozar, AMUZ en deSingel.

Philippe Herreweghe zal telkens zelf het dirigeerstokje hanteren, behalve op zijn verjaardag zelf, 2 mei. Dan staat in de Henry Le Boeufzaal in de Brusselse Bozar een speciaal verjaardagsconcert gepland met topsolisten als Patricia Kopatchinskaya en Steven Isserlis, en vanzelfsprekend het Collegium Vocale.

Naar aanleiding van zijn verjaardag verschijnt er ook een door Herreweghe samengestelde cd met muzikale fragmenten en een bespreking door de dirigent zelf, samen met een boek met interviews, een biografie en een selectie van illustraties.

Verjaardagsreis naar Italië

"Het getal 70 doet even schrikken, want je voelt je dan een soort grijsaard", vindt Herreweghe. "Maar ik las echter dat de levensverwachting de komende decennia naar 130 zou stijgen, dus op dat vlak ben ik misschien slechts een adolescent nu, dat is een aangenamer idee. Als dirigent heb je ook een actief leven en het samenwerken met jonge muzikanten en zangers houd je ook jong."

In augustus heeft Herreweghe in elk geval al een muzikaal reisje naar Italië gepland. Tijdens het festival Collegium Vocale Crete Senesi in Toscane mag hij een week lang de Mariavespers van Monteverdi brengen met zijn eigen koor Collegium Vocale Gent. Het festival viert zo zowel de verjaardag van Herreweghe als die van Claudio Monteverdi, die 450 jaar geleden geboren werd.