Stad Linz hakt een knoop door: Aphrodite van Hitler wordt museumstuk

Wat moet je als stad aanvangen met een geschenk dat je ooit van Adolf Hitler hebt gekregen? Het was een moeilijke kwestie voor het stadsbestuur van Linz, maar er is nu een antwoord: het cadeau in kwestie, een beeld van Aphrodite, wordt een museumstuk.

Jarenlang prijkte in een prieel van een stadspark in Linz een beeld van de Griekse godin Aphrodite. Niemand die er zich vragen bij stelde, tot er op een dag in 2008 een briefje op de sculptuur plakte. "Cadeau van Adolf Hitler", zo stond te lezen.

Gemeentefunctionarissen doken in de archieven van de stad, en inderdaad, het beeld was in 1942 door de nazileider geschonken aan zijn lievelingsstad Linz. De sculptuur, die van nazi-beeldhouwer Wilhelm Wandschneider bleek te zijn, werd in allerijl van haar sokkel gehaald en verdween in het museumdepot.

Unanieme tevredenheid

Toch rees de vraag of het depot wel de juiste bestemming voor Hitlers Aphrodite was. Waarom de geschiedenis angstvallig verbergen in plaats van er de confrontatie mee aan te gaan?

In het stadsbestuur werd gedebatteerd over drie opties: het beeld in de kelders van het museum blijven bewaren, het opnieuw in het park tentoonstellen -zij het voorzien van de nodige historische context, of het opnemen in de tentoongestelde collectie van het museum.

Unaniem werd voor de laatste optie gekozen. Zowel de groenen en de extreemrechtse FPÖ zijn tevreden met de oplossing. De eersten omdat zo vermeden wordt dat het prieel in het stadspark een bedevaartsoord voor neonazi's zou worden, de laatsten omdat vandalisme wordt voorkomen.