Tientallen Koerdische strijders gedood bij Turkse aanvallen in Syrië en Irak

Bij Turkse luchtaanvallen op Koerdische stellingen in het noorden van Syrië zijn dinsdag minstens 20 doden gevallen. Bij luchtaanvallen in het noordwesten van Irak zijn nog eens zes mensen gedood. De Verenigde Staten hebben de Turkse aanvallen op de Koerdische strijders, die tot de meest effectieve bondgenoten in de strijd tegen IS behoren, veroordeeld.
AFP or licensors
Koerdische YPG-strijders bekijken de schade.

De nachtelijke luchtaanvallen in Syrië, op het Syrisch-Koerdische dorp Derik, behoren tot de meest dodelijke die Turkije in het land heeft uitgevoerd.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zijn er bij de dodelijke slachtoffers vijftien strijders en drie medewerkers van het mediacentrum van de Syrisch-Koerdische militie YPG. YPG zei dat er 20 YPG-leden gedood zijn, en 18 anderen zijn gewond geraakt, van wie er drie in kritiek toestand zijn.

In Irak waren lokale milities die banden zouden hebben met de PKK, het doelwit, maar in de plaats daarvan werden zes leden van de Koerdische Iraakse strijdkrachten, de peshmerga's, getroffen. De luchtaanvallen vonden plaats in de regio Sinjar in het noordwesten van Irak. 

Veroordelingen

De Iraakse regering heeft de Turkse aanvallen in Irak veroordeeld, en ook Washington heeft  de aanvallen in Irak en Syrië scherp veroordeeld.

De aanvallen waren met noch de VS, noch met de anti-IS-coalitie in Syrië en in Irak afgesproken, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Washington. Hij riep Ankara op alle militaire stappen met de bondgenoten te coördineren. Dat is nodig om de veiligheid van de troepen van de coalitie te garanderen.

De Koerdische YPG, die door Turkije als een terreurorganisatie wordt beschouwd, is een van de meest effectieve bondgenoten van het westen in de strijd tegen IS. Gisteren nog hebben de Syrische Democratische Strijdkrachten, een alliantie van Arabieren en Koerden waarin de YPG de hoofdrol speelt, Tabqa ingenomen, een stad die een sleutelpositie inneemt op de weg naar Raqqa, de "hoofdstad" van IS in Syrië. 

Een commandant van YPG zei aan het Franse persbureau AFP dat de aanvallen "onaanvaardbaar" waren. "Het is ondenkbaar dat we dat wij vechten op een zo belangrijk front als Raqqa, en dat de Turkse vliegtuigen ons op hetzelfde ogenblik aanvallen", zo zei hij. "We vragen de coalitie tussenbeide te komen om een einde te stellen aan de Turkse schendingen, en aan de indirecte steun van dat land aan IS."

Medische helikopters van de door de VS geleide internationale coalitie tegen IS hebben na de Turkse aanvallen op Derik hulp geboden. Gevechtsvliegtuigen van de door de VS geleide internationale coalitie hebben ook het door de YPG aangevoerde offensief op het IS-bolwerk al-Raqqa gesteund, en op de grond kregen ze ook steun van Amerikaanse militaire raadgevers.

AFP or licensors

Medische helikopters van de door de VS geleide anti-IS-coalitie boden na de aanvallen op de Koerdische stellingen in Syrië hulp bij de verzorging van gewonden. 

AFP or licensors

Koerdische strijders bekijken de schade.