Trump verzekert dat muur er komt ondanks financieringsproblemen

De Amerikaanse president Donald Trump houdt vol dat "de muur zal gebouwd worden", nu het onwaarschijnlijk lijkt dat het Congres met het nodige geld daarvoor over de brug zal komen. Het Amerikaanse Congres moet tegen vrijdagavond een nieuwe begrotingswet aannemen, om een zogenaamde 'government shutdown' te vermijden. Bij zo'n shutdown wordt een deel van de overheidsdiensten stilgelegd, iets wat de Republikeinen willen vermijden.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump had gehoopt dat in de begrotingswet geld voorzien zou worden voor de bouw van de muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens, een van zijn belangrijkste campagnebeloftes. Maar de Democraten dreigen ermee het hele begrotingsakkoord te kelderen als er geld voor de muur in wordt voorzien.

Trump zei aan journalisten dat hij zou aanvaarden als het geld voor de muur niet in de begroting zou worden opgenomen. Op Twitter benadrukte hij echter dat zijn mening niet veranderd is. "Laat de valse media je niet vertellen dat mijn standpunt over de muur is gewijzigd. Hij zal gebouwd worden en helpen om drugs en mensenhandel te stoppen", tweette hij.
 

"De muur wordt gebouwd, honderd procent zeker", verzekerde Trump ook aan journalisten. Hij zei dat het snel zou gebeuren en binnen zijn eerste ambtstermijn. "We zijn al aan het voorbereiden. We maken plannen en beschrijvingen. We werken hard aan de muur, en de muur zal gebouwd worden."

Trump teruggefloten op immigratiegebied

Trump wordt ook teruggefloten op immigratiegebied. Hij wilde de financiering verminderen van Amerikaanse steden die niet meewerken aan het immigratiebeleid. Hij vindt dat de steden mensen zonder papieren die verdacht worden van een misdrijf, moeten aangeven, zodat ze het land kunnen worden uitgezet. Maar een rechter oordeelt nu dat de president de macht niet heeft om nieuwe voorwaarden op te leggen voor federale financiering. De beslissing van Trump is nu tijdelijk geblokkeerd.