Twee jaar na aardbeving Nepal: wat is er met uw geld gebeurd?

Het is alweer 2 jaar geleden dat Nepal getroffen werd door een zware aardschok. De beving met een kracht van 7,8 op 25 april 2015 doodde bijna 9.000 mensen, maakte een half miljoen mensen dakloos en veegde enkele bergdorpen helemaal van de kaart. Meteen na de ramp kwam een grote internationale hulpactie op gang. Ook in ons land lanceerde het Consortium 12-12 een oproep voor noodhulp onder de noemer "SOS Nepal". In totaal werd in ons land meer dan 5,75 miljoen euro verzameld. Wat is er twee jaar later met dat geld gebeurd?

Sven Coppens is landendirecteur Nepal voor Plan International, de koepelorganisatie van Plan België. Plan International zet zich specifiek in voor kinderrechten en gelijke kansen voor meisjes. Via 12-12 ontving Plan België bijna 1 miljoen euro. Dat bedrag is nog aangevuld met giften die rechtstreeks aan de organisatie werden gedaan.

Sven Coppens: "In eerste instantie hebben we ons geconcentreerd op voedselvoorziening in de afgelegen gebieden. Ook de herstelling van de watervoorziening was een prioriteit, doordat we daar snel aan begonnen zijn, hebben we een cholera-epidemie kunnen vermijden. En dan hebben we ons, net zoals alle andere internationale organisaties, gewijd aan de opbouw van tijdelijke woningen en scholen."

(lees voort onder de foto)

Twee jaar later zijn de sporen van de aardbeving, zelfs in de hoofdstad Kathmandu, nog altijd niet uitgewist. De Nepalese overheid staat nog maar aan het begin van het reconstructieproces. "Mensen zitten niet meer in tenten, maar wel in tijdelijke woningen, bedoeld om twee tot drie jaar mee te gaan", zegt Sven Coppens.

"Ze kunnen subsidies aanvragen om hun woning herop te bouwen, maar voor de armere bevolking is dat vaak niet voldoende. Dus blijven ze in hun tijdelijke woning."

"Op dit ogenblik concentreert ons werk in Nepal zich op twee domeinen", zegt Sven Coppens. "En dat zijn onderwijs en kinderbescherming." De aardbeving van 2015 vernielde of beschadigde meer dan 8.000 scholen. Daar zijn er tot nu toe nog maar 1.700 van heropgebouwd.

"Kinderen zitten op veel plekken nog altijd in overvolle tijdelijke klassen. We zijn volop bezig met de heropbouw, maar dat vraagt tijd. We willen immers dat de nieuwe scholen bestand zijn tegen toekomstige aardschokken."

(lees voort onder foto)

"Wat erg onderschat wordt, is dat kinderen vaak het grootste slachtoffer zijn van een aardbeving of natuurramp", zegt Sven Coppens. "We zien dan een opstoot van kinderarbeid, van gender-based-violence, meisjes die plots weer veel jonger gaan huwen, seksueel geweld ook. Een groot deel van ons werk is nu het samenbrengen van gemeenschappen om dit bespreekbaar te maken en het opzetten van structuren om dit soort mistoestanden tegen te gaan."

En hoe lang duurt het nog voor Nepal het alleen kan? Sven Coppens: "De hele wederopbouw zal zeker nog drie tot 5 jaar duren. Nepal is een van de armste landen ter wereld en kan dit niet alleen. Het probleem is dat de nasleep van de aardbeving in Nepal na twee jaar helemaal overschaduwd is door andere humanitaire crisissen. We roepen de internationale gemeenschap dan ook op dit land niet te vergeten."