Wil jij weten wat je genen vertellen?

Je DNA vertelt veel over je. De kleur van je ogen, je haar. Je karakter, optimistisch of niet. Het kan ook voorspellen of je kind een erfelijke ziekte kan krijgen. Meer dan een genetische bloedtest is daar niet voor nodig.

 
Iedereen heeft foutjes in de genen zitten. Je wordt daar niet altijd ziek van. Maar als jij en je partner drager zijn van dezelfde genetische fout, dan is er 1 kans op 4 dat je kind er wél ziek van wordt, zoals bijvoorbeeld mucoviscidose. 
 
De Hoge Gezondheidsraad wil aan àlle koppels met een kinderwens een dragerschapstest aanbieden, ook aan mensen die geen erfelijke ziekten in hun familie hebben. Maar wat zou jij doen? Doe de test hieronder, en kijk daarna wat anderen vinden. 
 
Pascal Borry, professor bioethiek aan de KULeuven, geeft je nog een paar inzichten in het
filmpje.