2 arrestaties in België en 11 in Frankrijk bij onderzoek aanslag Charlie Hebdo en Joodse supermarkt

In het onderzoek naar de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en op de Joodse supermarkt begin 2015 zijn 2 mensen opgepakt in België en 11 in Frankrijk. Er zijn huiszoekingen geweest in beide landen bij mensen die ervan verdacht worden wapens geleverd te hebben aan Amedy Coulibaly, de man die een aanslag pleegde op de supermarkt Hyper Cacher in Parijs.

Er werden op verschillende plaatsen in ons land in de regio Charleroi en Frankrijk huiszoekingen gedaan bij mensen die ervan verdacht worden wapens geleverd te hebben aan Amedy Coulibaly, de man die een aanslag pleegde op de supermarkt Hyper Cacher in Parijs. Het federaal parket bevestigt dat er ook in ons land huiszoekingen werden uitgevoerd op vraag van een Franse onderzoeksrechter. Daarbij zijn 2 mensen opgepakt. In Frankrijk waren er 11 arrestaties.

Het is niet de eerste keer dat de regio Charleroi opduikt in het dossier rond Coulibaly. Van de dader doken later filmpjes op waarin hij poseerde met zware wapens. Kort na de feiten raakte al bekend dat hij mogelijk zijn wapens in ons land kocht. Een man uit Charleroi werd een tijdlang aangehouden toen hij zei dat hij contact gehad had met Coulibaly over de verkoop van wapens. Maar het was nooit tot een verkoop gekomen. De huiszoekingen die nu hebben plaatsgevonden zijn evenwel niet gelinkt aan dat oud dossier. 

De aanslagen van Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt in een notendop

Op 7 januari 2015 vallen de broers Kouachi de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs binnen. De daders schieten bij de receptie meteen een onderhoudsmedewerker dood, waarna ze op de redactievergadering in koelen bloede tien personen doodschieten. Tijdens hun vlucht doden ze ook nog een politieagent. De broers vluchten en verschansen zich in een drukkerij, waar ze een aantal personen gijzelen. Ze worden uiteindelijk doodgeschoten op 9 januari. 

Een dag na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo schiet Amedy Coulibaly - die de broers Kouachi kent - een politieagente dood. Een dag later gijzelt hij meerdere mensen in een Joodse supermarkt in Parijs. Daarbij komen vier mensen om het leven. De dader wordt doodgeschoten tijdens een politie-inval, ook op 9 januari.