40 jaar Studio 54: Drank, drugs, disco en veel bloot

Op 26 april 1977 opende de nachtclub "Studio 54" haar deuren in New York. Niemand had wellicht toen gedacht dat de discotheek zou uitgroeien tot een symbool van de jaren 70. Iedereen die naam en faam had liet er zich graag zien en ook gewone mensen stonden soms uren aan te schuiven om hun benen te strekken op de zwoele dansmuziek. Zwoel ging het er alleszins aan toe, liefst zo schaars mogelijk gekleed, samen met de nodige drank en drugs. En dat leidde dan weer tot lichamelijke uitspattingen. Bijna 3 jaar lang was Studio 54, voor wie er zin in had, "the place to be". En aan decadentie was er geen gebrek. Getuige daarvan deze selectie van opvallende foto’s.

"Door Studio 54 werd Halloween vieren in Hollywood gereduceerd tot een oudercontact." (Tv-actrice Lorna Luft)

"De sleutel van het succes van Studio 54 is dat er een dictatuur heerst aan de deur en een democratie op de dansvloer." (Kunstenaar Andy Warhol)

"Eén geslaagde nacht in Studio 54 betekende dat je het beste feestje ooit in je hele leven achter de rug had." (Journalist Anthony Haden-Guest)

"Er circuleerden plattegronden waarop te zien zou zijn hoe je Studio 54 kon binnen geraken door de ondergrondse tunnels. Dat was gekkenwerk." (Beveiligingsmedewerker Marc Benecke)

"Het was de tijd na de pil en voor aids. Vrouwen lieten zich door hun lichaam leiden en het voelde heerlijk om homo te zijn. Niemand werd gestigmatiseerd in Studio 54." (Clubmedewerkster Myra Scheer)