"Alles wijst op een Belgisch "ja" voor Saudi's in vrouwenrechtencommissie, schande"

Volgens Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt wijst alles erop dat België mee heeft gestemd voor de toetreding van Saudi-Arabië in de Vrouwenrechtencommissie van de Verenigde Naties. "Een schande", aldus het oppositielid.

Begin deze week werd Saudi-Arabië opgenomen als lid van de VN-commissie die zich bezighoudt met vrouwenrechten. Daar was meteen internationaal nogal wat verontwaardiging over want de Saudi's staan niet meteen bekend als voorvechters voor vrouwenrechten.

In de Kamercommissie Buitenlandse Zaken kreeg minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de vraag of ook ons land voor de toetreding van Saudi-Arabië heeft gestemd. "Om de goede werking van de multilaterale organen te verzekeren, onthoudt België zich van commentaar over de stemming, want de stemming is geheim", luidde het antwoord.

Uit de verdere uitleg van minister Reynders begrijpt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt echter dat ons land wel degelijk "ja" heeft gestemd. "Minister Reynders heeft het niet letterlijk toegegeven, maar alles in zijn antwoord wijst erop dat België voor Saudi-Arabië heeft gestemd. Da's een interpretatie die ook bevestigd wordt door de andere collega's die aanwezig waren in de commissie."

De Croo: "Saudi-Arabië met de neus op de feiten drukken"

De uitleg van minister Reynders in de commissie: "Ik weet dat er twee stromingen zijn. Zij die niet in debat willen gaan met landen waarmee we niet akkoord zijn. En zij die denken dat enkel dialoog een kleine kans maakt om de situatie te verbeteren." Volgens CD&V-Kamerlid Els Van Hoof liet Reynders verstaan effectief voor de dialoog te kiezen, ergo: pro toetreding van Saudi-Arabië. Volgens haar is België wellicht bij verrassing genomen.

Er waren immers slechts 13 kandidaten voor evenveel plaatsen en dan wordt er normaal niet gestemd. Maar de Verenigde Staten lokten onverwacht een stemming uit. Volgens Van Hoof gaat het om een strategie van de VS om de legitimiteit van het orgaan onderuit te halen. De commissie houdt zich bezig met seksuele rechten. De Amerikaanse president Donald Trump besliste kort na zijn eedaflegging om de Amerikaanse subsidie in te trekken voor ngo's die vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden helpen bij veilige abortussen, kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen.

Bevestigen of ontkennen dat België "ja" heeft gestemd, wil vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) niet doen. Maar hij vindt het niet per se een slechte zaak dat Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie zit. "Met zo'n land wil ik de gelegenheid hebben om hen met de neus op de feiten te drukken", klinkt het.

Groen: "Dit ondermijnt de positie van België"

Met die argumenten neemt oppositielid Wouter De Vriendt geen genoegen. "We moeten inderdaad de dialoog openhouden. Maar de VN-commissie is daar het slechtst mogelijke instrument voor. Die commissie moet praten met andere landen over vrouwenrechten en minder goede landen sensibiliseren. Als de commissie Saudi-Arabië in haar rangen heeft, is zij haar autoriteit compleet kwijt."

"Dat een land als België dat blijkbaar geen probleem vindt - wij die zo onze mond vol hebben van normen en waarden -, dat vind ik choquerend", gaat De Vriendt verder. Volgens hem ondermijnt dit ook de positie van ons land. Wij mogen nog zoveel internationale conferenties over vrouwenrechten organiseren, de wereld weet nu dat België er geen probleem mee heeft dat Saudi-Arabië in de Vrouwencommissie zit."

De partij Groen wil daarom premier Charles Michel ondervragen. "Het illustreert nog maar eens dat wij Saudi-Arabië voor de oliedollars met de fluwelen handschoen aanpakken. Wij gaan hierop door en ik nodig de regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD uit om hier ernstig over na te denken."