Bart Verhaeghe over Uplace: "Rechtszekerheid in dit land: nul komma nul"

Bart Verhaeghe, de topman van het vastgoedbedrijf Uplace, blijft strijdvaardig. Gisteren raakte bekend dat zijn bedrijf 10 mensen moet ontslaan, nu de milieuvergunning voor het geplande winkelcomplex in Machelen is geschorst. Maar dat dit het einde zou betekenen van het project, daar wil Verhaeghe niet van weten. "Ik ben geen bleiter, ik ga koppig door", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

"Die tien mensen zijn geen drama", zegt Bart Verhaeghe. "Dat zijn allemaal hoogopgeleide mensen die meteen een andere job zullen vinden en die we straks misschien opnieuw in dienst zullen nemen."

"Het echte drama is dat 5.000 mensen die hier de grootste werf van België zouden bouwen drie weken voor de eerste spadesteek te horen krijgen dat de milieuvergunning is geschorst door de Raad van State."

"Het echte drama is dat de 3.000 mensen die permanent in het Uplace-dorp zouden werken nog altijd niet weten of ze hier in 2019 aan de slag kunnen. De echte schande is dat we in een land leven waar je als ondernemer geen vat hebt op de tijd. Rechtszekerheid: nul komma nul."

"Ik krijg het niet eens meer uitgelegd aan mijn moeder van 87"

Twaalf jaar geleden kreeg het bedrijf van de Vlaamse overheid groen licht om de voormalige Renault-site nieuw leven in te blazen. "Moet ik het normaal vinden dat we 12 jaar bezig zijn en dat ik nog steeds niet weet wanneer ik de eerste steen kan leggen? Hoe leg ik dat uit aan mijn klanten? Aan mijn exploitanten, de bouwbedrijven, de architecten, de toeleveranciers, noem maar op? Ik krijg het niet eens meer uitgelegd aan mijn eigen moeder van 87."

Verhaeghe is niet van plan om een schadeclaim in te dienen bij de Vlaamse overheid. "Die schadeclaim interesseert mij niet. Ik heb reden tot klagen, maar ik ben geen bleiter. Ik ga koppig door."

Zijn bedrijf heeft tot nog toe 85 miljoen euro geïnvesteerd in het project. "Maar het gaat niet om het geld. Het gaat om de pijnlijke vaststelling dat je hier als ondernemer niet weet waar je aan toe bent. Wat ik meemaak, maken ondernemers mee in zowat elke gemeente: eindeloze procedures en wachttijden, malcontente burgers of belangenorganisaties die projecten jaren ongestraft lamleggen."

"Partijpolitieke spelletjes"

In het geval van Uplace wijst Verhaeghe met een beschuldigende vinger naar de politiek. "Geen enkele individuele burger is tegen ons al naar de rechter gestapt. Twee omliggende steden (Vilvoorde en Leuven van sp.a-burgemeesters Bonte en Tobback, red.) en enkele belangengroepen hebben dat gedaan: Unizo en een paar groene organisaties. Het punt is: hier worden partijpolitieke spelletjes gespeeld op onze kap en ten koste van de welvaart in dit land. Uplace zit in de tang tussen een Vlaamse regering die ons vergunningen aflevert en enkele rechters die ze telkens weer ongedaan maken. Wij zijn het lijdend voorwerp van hun strijd."