CD&V: "Eerst Arco-oplossing, dan pas Belfius privatiseren"

Als het van CD&V afhangt, dan kan staatsbank Belfius pas geprivatiseerd worden als er eerst een oplossing is voor de gedupeerde Arco-aandeelhouders. Dat heeft Kamerlid Roel Deseyn gezegd in "De ochtend". "Beide dossiers zijn aan elkaar gelinkt, en een Arco-oplossing is meer dan ooit aan de orde."
Jasper Jacobs

De oppositiepartijen vinden dat Belfius na de investering van 4 miljard door de overheid een staatsbank moet blijven, Open VLD en de N-VA hebben zich al uitgesproken voor de (gedeeltelijke) verkoop van de bank. CD&V zegt ook niet onomwonden nee tegen een privatisering.

"Belfius heeft sinds het in onze handen is, zijn waarde verdubbeld, tegen alle verwachtingen in. We willen alle overheidsbedrijven de kans geven om privépartners te zoeken. De overheid is immers geen bankier", zegt hij daarover.

"Maar we moeten ons gezond verstand gebruiken, en niet zomaar kiezen voor de snelle verkoop die op korte termijn veel geld oplevert. Als we door de privatisering van Belfius bijvoorbeeld onze staatsschuld kunnen afbouwen, dan biedt dit een interessante opportuniteit. Maar we moeten de chronologie respecteren: eerst verdienen de Arco-mensen een oplossing, daarna pas kunnen we in een zuivere sfeer de Belfiusaandelen naar de markt brengen.

"Geld van Belfius kan je niet gebruiken voor Arcodossier"

Van het voorstel van Open VLD en de N-VA, om het geld van de Belfiusverkoop te gebruiken om de gedupeerde Arco-coöperanten te vergoeden, is CD&V geen voorstander. "Beide dossiers zijn overduidelijk aan elkaar gelinkt, maar ik denk niet dat eenmalige inkomsten uit Belfius daarvoor gebruik kunnen worden", zegt Deseyn daarover. "Het is wel een feit dat een Arco-oplossing meer dan ooit aan de orde is, voor de 800.000 coöperanten. Premier Michel heeft zijn engagement hiervoor al uitgesproken."

CD&V is voor het verspreide aandeelhoudersschap, waarbij Belfius maar gedeeltelijk naar de beurs zou trekken. "We willen in elk geval geen partner aantrekken die aan cherrypicking doet, dat zou Belfius zelf ook niet willen. Hoe dan ook lijkt het ons verstandig om stapsgewijs te werk te gaan."