De drie van Ward Verrijcken: "Cocktail van actie en humor is aanstekelijk in "Guardians vol.2""

Onze filmreporter Ward Verrijcken heeft deze week "Guardians of the Galaxy vol.2", de Spaanse thriller "The fury of a patient man" en het Holocaustdrama "Denial" uit het filmaanbod geselecteerd. "Het is alweer een interessante filmweek met een heel gevarieerd aanbod. Uit Hollywood komt de knappe blockbuster "Guardians of the Galaxy vol. 2" en er is ook een heel interessante thriller uit Spanje. "Denial" is leerijk, maar niet erg begeesterend", aldus Verrijcken.

Guardians of the Galaxy vol.2 (VS)

regie James Gunn
met Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Michael Rooker, Karen Gillan, Pom Klementieff, Sylvester Stallone

Drie jaar geleden leerden we een reeks blunderende superhelden kennen. Ze noemden zichzelf de Guardians of the Galaxy en ze stonden onder leiding van de grappige Star-Lord. Dat was een rol die van Chris Pratt een wereldster maakte.

"Guardians of the Galaxy" was een megasucces en dan komt er uiteraard een sequel. In “Vol. 2” wordt er weer gekibbeld tussen Star-Lord en de rest van zijn team.

Deze keer leren ze een universum kennen onder leiding van Ego. Ego beweert dat hij samen met de Guardians een nieuwe wind kan laten waaien door het universum. Maar niets is wat het lijkt en er ontstaat een epische strijd tussen goed en kwaad.

In die strijd is er evenveel aandacht voor spectaculaire actie als voor humor. Veel actie, ironie en met een schitterende soundtrack vol muziek uit de jaren 70 en 80 is het recept van deze film de perfecte tegenhanger voor al te ernstige superhelden-films genre “Batman” en “The Avengers”.

The fury of the patient man (Spa)

regie Raúl Arévalo
met Antonio de la Torre, Luis Callejo, Ruth Diaz, Raúl Jiménez, Manolo Solo, Pilar Gómez, Alicia Rubio, Font Garcia

Uit Spanje komt de zeer vermakelijke thriller “Tarde para la ira”. Internationaal wordt de film uitgebracht als “The fury of a patient man”. De film begint spectaculair, met een mislukte bankoverval. De chauffeur in de vluchtauto wordt geramd door de politie en hij is de enige die naar de gevangenis moet.

Acht jaar later komt hij vrij en wil hij zich herenigen met zijn gezin. Maar dan duikt de geheimzinnige José op. José papt aan met de vrouw van de ex-bajesklant. Die José heeft wraakzuchtige plannen, maar als kijker weet je niet waarom.

"The fury of a patient man" is een interessante studie over uit de hand gelopen machogedrag en over geweld dat van de mens een ontmenselijkt wezen maakt. Het is een vrij stille film, in die zien dat er weinig dialogen zijn, maar dat maakt de confrontaties in de latere scènes alleen maar intenser.

De film is foutloos vertolkt, en won op de jongste uitreiking van de Goya’s, de Spaanse Oscars, de prijs voor beste film. Een aanrader.

Denial (VK/VS)

regie Mick Jackson
met Rachel Weisz, Tom Wilkinson, Timothy Spall, Andrew Scott, Caren Pistorius, Jack Lowden, Alex Jennings, Harriet Walter

“Denial” is een film over een spraakmakende rechtszaak uit 1996. De film behandelt de rechtszaak tussen de Amerikaanse professor Deborah Lipstadt en de Britse Holocaustontkenner David Irving.

Lipstadt is gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog. In een van haar boeken had ze de antisemiet en racist David Irving ervan beschuldigd dat hij het bestaan van de gaskamers in Auschwitz ontkent.

Irving trok naar de rechter in Londen en daar moesten Lipstadt en haar advocaten op bijna absurde wijze, in de rechtbank bewijzen dat de Holocaust wel degelijk had plaatsgevonden. “Denial” is een interessante film en heel relevant. Kijk maar hoe de neonazi’s hun steun betuigen aan rechtse politici in Amerika en Europa.

Echt goeie cinema is dit niet, het is allemaal wat voorspelbaar en theatraal in beeld gebracht, met onevenwichtige vertolkingen. “Denial” is leerrijk, maar ik vind de film niet erg begeesterend.