Gezinnetje orang-oetans doet harten smelten in Pairi Daiza

In dierenpark Pairi Daiza kunnen de Sumatraanse orang-oetans Ujian (22), Sari (13) en hun 1-jarig baby’tje Berani vanaf vandaag bezocht worden door het grote publiek. Het gezinnetje kwam een maand geleden aan vanuit de Duitse Zoo Heidelberg en maakt deel uit van het Europees kweekprogramma voor bedreigde diersoorten (EEP).

Na een jarenlange maar platonische relatie tussen Ujian en Sari, werd oorspronkelijk geconcludeerd dat het ontstaan van een intieme band tussen beide orangs niet meer aan de orde was. Het zoeken naar nieuwe leefgezellen voor de dieren was al van start gegaan, wanneer tot ieders verbazing, in maart 2016, de kleine Berani (1 jaar) zijn snoetje liet zien. Baby Berani heeft, zoals veel kleine orang-oetans, zijn eerste levensmaanden aan zijn moeder gehangen. Nu begint hij stilletjes aan zijn eigen leven te leiden.

1 familid minder

Kleine domper op het nieuwe babygeluk: de familie orang-oetans telde eigenlijk een tweede vrouwtje, Puan (28). Spijtig genoeg heeft Puan de reis niet kunnen meemaken. Ze leed aan een chronische longziekte en overleed enkele uren voor het vertrek.

Familietempel

Voor Ujian, Sari en Berani werd het marmeren Temple des Fleurs opgetrokken, een Jaïn-tempel waar 800 beeldhouwers in India zes maanden lang aan gewerkt hebben. Er waren nog eens zes maanden nodig voor de plaatsing in Pairi Daiza. Het verblijf van de nieuwe bewoners telt meer dan 1.400 vierkante meter en biedt klimmogelijkheden tot 8m hoog.

Bedreigde diersoort

De orang-oetan leeft voornamelijk in de bomen. Waarschijnlijk heeft de aanwezigheid van de Sumatraanse tijger in zijn natuurlijk habitat (het tropisch regenwoud van het eiland Sumatra) veel te maken met deze aangeboren voorzichtigheid.

Ujian, Sari en Berani behoren tot de Sumatraanse orang-oetan klan (Indonesië). Deze diersoort werd door de UICN Redlist  binnen de categorie van 'kritisch bedreigde diersoorten' geplaatst. Bij de laatste telling (2004) werden er slechts 7.300 in het wild geteld. De bedreiging van deze soort is voornamelijk te wijten aan de ontbossing van zijn natuurlijk habitat. Het eiland Sumatra verloor in de laatste dertig jaar immers de helft van haar tropisch regenwoud door de bouw van palmolieplantages.