Italiaanse cinema centraal op 44e Film Fest Gent

De Italiaanse cinema staat centraal op het 44e Film Fest Gent. De internationaal gevierde actrice Claudia Cardinale pronkt dan ook op het campagnebeeld, meldt het festival.

"Italië lanceerde met het neorealisme de meest invloedrijke stroming uit de geschiedenis en heeft een ongelofelijk rijk en gevarieerd filmpatrimonium," motiveert artistiek directeur Patrick Duynslaegher de keuze. "Precies daarom willen we ons retrospectief luik toespitsen op één belangrijk aspect uit de Italiaanse cinema dat zeker ook in deze woelige en onzekere tijden nog resoneert: de sterk politiek geladen, sociaal geëngageerde, maar ook esthetisch opmerkelijke cinema die vooral in de jaren 70 floreerde."

"Het was een zeer ideologisch gemotiveerde cinema vol maatschappijkritiek en polemiek. Daarin werden de grote kwesties aangesneden die ook nu nog het land beheersen: de kloof tussen noord en zuid, de maffia, de corruptie, de macht van de kerk, het (onverwerkt) fascistisch verleden, het extremisme van links en van rechts, het terrorisme, "de strategie van de spanning" die de bedoeling had het land rijp te maken voor een reactionaire coup, het repressieve christendemocratische regime, de nefaste gevolgen van de consumptiecultuur."

Op de affiche staat de internationaal gevierde actrice Claudia Cardinale. "Ze is voor ons hét gezicht van de Cinema Italiana die we op deze festivaleditie willen vieren," klinkt het. Dat Claudia Cardinale ook de poster van het komende filmfestival van Cannes siert, is volgens Duynslaegher puur toeval. "We hadden ons beeld al gekozen toen Cannes zijn affichebeeld bekendmaakte. We houden vast aan onze keuze, omdat de in Tunesië uit Italiaanse ouders geboren Claudia Cardinale met haar donkere, sensuele zuiderse schoonheid en haar onvergetelijke vertolkingen het beste van de Italiaanse cinema belichaamt."

Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober. Het volledige programma wordt op 21 september bekendgemaakt, al worden vandaag al negen titels aangekondigd die in in Gent in première gaan.