Jeroen Meus bij chassidisch Joodse familie: deze fragmenten mocht u niet missen

Tv-kok Jeroen Meus trok gisterenavond met zijn programma "Goed volk" naar de Joodse familie Hoffman. Zij behoren tot de chassidische ultraorthodoxen, die je kan herkennen door de zwarte kleren, de keppeltjes en pijpenkrullen. "Zonder het woord Jood kan ik niet bestaan."
VRT

In Antwerpen wonen zo'n 20.000 Joden, onder wie 5.000 chassidische ultraorthodoxen. De familie Hoffman behoort tot die laatste groep en leidt dus ook een koosjer leven. Ze houden zich aan de kasjroet, het geheel van spijswetten dat bepaalt welk voedsel ze wel en niet mogen eten. 

De "regels" daarrond trekt de familie ook door in hun traiteurzaak en restaurant. Elke ochtend is er een controleur aanwezig om te kijken of alles wel koosjer is.

Zoals steeds gebruikt Jeroen Meus de voedingsgewoonten van een groep om meer te weten te komen over de mensen zélf. Zo wil de tv-kok ook weten wat het woord "Jood" voor hen betekent. "Zonder het woord Jood kan ik niet bestaan, dan is mijn leven niets. Wij zeggen niet dat jullie niet goed leven, jullie leven fantastisch. Maar als ik niet volgens de Joodse regels leef, dan doe ik helemaal verkeerd. Ik ben geboren als Jood en ik wil ook sterven als Jood."

In de aflevering getuigde de familie ook over de gevolgen van de Holocaust voor hun familie. De moeder kon als een van de weinigen van haar familie overleven, 79 andere familieleden kwamen om het leven. "Het scheelde niet veel of de familie Hoffman bestond niet."

En dan is er nog één vraag waar Jeroen Meus graag een antwoord op had: hoe leren koppels elkaar kennen binnen de Joodse gemeenschap als jongens en meisjes apart leven? Een hele klus, vooral voor de ouders, zo blijkt.

De hele reportage is te (her)bekijken op VRTNU.be