Le Pen is Macron te snel af: terwijl hij overlegt, duikt zij onverwacht op tussen stakende arbeiders

In de eindrush naar het Elysée hebben zowel Emmanuel Macron als Marine Le Pen vandaag een bezoek gebracht aan Amiens, waar 300 banen bedreigd zijn bij Whirlpool. De komst van Macron was gepland, die van Le Pen niet. Met een verrassingsbezoek aan de stakende arbeiders was het FN-boegbeeld haar concurrent te snel af.
AFP or licensors

In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen maken zowel Macron als Le Pen jacht op de stem van de arbeider. En waar kunnen ze dat beter doen dan in Amiens, thuisbasis van Macron, maar ook de stad waar bijna 300 banen bedreigd zijn? De arbeiders van technologiemultinational Whirlpool staken tegen de plannen om de fabriek te verhuizen naar Polen.

Macron kondigde zijn bezoek aan Amiens vooraf aan. Hij zat er samen met delegaties van de vakbonden. Het onderhoud stond gepland in de kamer van koophandel. Maar terwijl Macron daar in gesprek was, dook zijn concurrente Marine Le Pen onverwacht op tussen de stakende arbeiders op het fabrieksterrein. Al klonk er hier en daar wat boegeroep, toch was er vooral gejuich voor het FN-boegbeeld.

"Toen ik vernam dat Marcron niet van plan was om naar de stakersposten te komen, maar zich god weet waar zou verschansen in de kamer van koophandel, vond ik dat zo'n verachting van de arbeiders bij Whirlpool dat ik besloot om naar hier te komen om jullie te zien", sprak het boegbeeld van het extreemrechtse FN de stakers toe. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om met velen op de foto te gaan, en de beelden meteen op Twitter te gooien.

Macron kaatste de bal terug. "Le Pen heeft op het parkeerterrein van de fabriek 10 minuten lang de camera gezocht, terwijl ik een uur en een kwartier aan het werk ben geweest met de vakbonden, weg van de pers". Volgens Macron buit Le Pen de pijnlijke situatie in Amiens schaamteloos uit voor politiek gewin. 

Macron wordt uitgefloten

Op het fabrieksterrein, waar Macron enkele uren later ook arriveerde, mocht het niet meer baten: de gedoodverfde favoriet voor het Elysée werd uitgefloten, nota bene in zijn eigen thuisstad. (lees verder onder de foto)

De fabriek in Amiens, die dit jaar dicht moet en zal verhuizen naar Polen, staat tijdens deze presidentsverkiezingen symbool voor het met werkloosheid kampende Frankrijk, waar nog meer bedrijven bedreigd zijn.