Neushoorn Sudan vecht tegen uitsterving ... via Tinder

Hij is 1,80 meter hoog, 2267 kilo zwaar, 43 jaar oud, sportief en reist naar eigen zeggen graag: zo ziet het Tinderprofiel van witte neushoorn Sudan uit Kenia eruit. De enige mannelijke witte neushoorn op aarde. Om het voortbestaan van zijn soort te verzekeren zamelt het natuurpark waar Sudan verblijft op een opvallende manier geld in voor een vruchtbaarheidsbehandeling.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.
Sudan in zijn natuurlijke habitat, het Ol Pejeta Wildlife Conservancy in Kenia

Sudan is momenteel ongeveer een eeuw in neushoornjaren. Als enige mannelijke witte neushoorn ter wereld rust er behoorlijk veel druk op zijn schouders. Verzorgers in het Ol Pejeta Wildlife Conservancy hebben al verschillende pogingen ondernomen om hem te laten paren met de enige twee vrouwtjes die de dierensoort nog rijk is, zonder succes.

Daarom kwamen zijn verzorgers met een creatief idee op de proppen om geld in te zamelen voor een vruchtbaarheidsbehandeling: een Tinderprofiel waarin Sudan zich voorstelt aan de wereld als iemand "die de druk van het voortbestaan van zijn soort voelt" en "goed presteert onder druk". Naast enkele fysieke parameters zoals zijn lengte en gewicht, meldt Sudan ook nog dat hij sportief is en graag reist. 

10 miljoen euro en 10 jaar tijd

Tinder zorgt ervoor dat gebruikers in 190 landen Sudans pad kruisen in de datingapp. Wie Sudans profiel te zien krijgt, en hem liket door naar rechts te swipen, komt terecht op de website van het dierenpark, waar je een donatie kan doen om te verhinderen dat de witte neushoorn uitsterft. Intussen wordt "de meest begeerlijke vrijgezel ter wereld" de klok rond bewaakt. Noordelijke witte neushoorns zijn opgejaagd wild: hun hoorns zijn gegeerd goed onder stropers.

Om een IVF-procedure te kunnen opstarten, is naar schatting 10 miljoen dollar nodig. "Dit project is ongezien. Er is nooit eerder een neushoorn op die manier bevrucht", zegt Richard Vigne, hoofd van het dierenpark aan de BBC. "De procedure om de soort te redden zal 10 jaar in beslag nemen. We hopen Sudan zo lang mogelijk in leven te houden, maar het wordt een race tegen de klok om zijn soort niet te laten uitsterven."

Wetenschappers overwegen om een van de twee noordelijke witte neushoorns te bevruchten met Sudans sperma, en dat embryo dan in te planten in een zuidelijke witte neushoorns. Die diersoort komt nog een pak meer voor. 

lees ook