Nieuwe beschuldigingen tegen Trumps vroegere veiligheidsadviseur

Tegen Michael Flynn, de vroegere veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zijn wegens betalingen uit Rusland nieuwe beschuldigingen geuit. Congresleden Jason Chaffetz en Elijah Cummings verklaarden gisteren in Washington op basis van militaire documenten dat alles er op wijst dat Flynn de wet heeft overtreden. In de documenten staat niets vermeld over de vergoedingen die Flynn ontving voor zijn vroegere vertegenwoordigingen voor Russische organisaties, wat wettelijk verplicht is.
archieffoto

Het Witte Huis weigerde eerst de militaire documenten vrij te geven, maar besloot ze gisteren dan toch beschikbaar te stellen. De documenten waren opgevraagd door de commissie van het Huis Van Afgevaardigden, dat de mogelijke banden van Flynn met Rusland en Turkije onderzoekt.

Flynn was half februari afgetreden. Hij had voor zijn ambtsaanvaarding met de Russische ambassadeur over de sancties tegen Moskou gepraat en daarover later valse verklaringen afgelegd tegen vicepresident Mike Pence.

Volgens berichten in de Amerikaanse media zou Flynn in 2015 vergoedingen van de Russische vrachtvliegtuigmaatschappij Wolga-Dnjepr en het mediaconcern Russia Today ontvangen hebben. Het Russische softwareconcern Kaspersky bevestigde midden maart de betaling van een vergoeding van 2015 aan de ex-generaal voor een lezing. De betalingen uit Rusland zouden volgens de Amerikaanse media alles samen meer dan 50.000 dollar bedragen. De gewezen generaal zou ook lobbywerk verricht hebben voor Turkse bedrijven.

Flynn heeft zich bereid getoond om verklaringen af te leggen over die mogelijke banden van Trumps omgeving met de Russische regering. Hij heeft echter volgens vroegere informatie van de Wall Street Journal voor zijn verschijning voor de commissie inlichtingendiensten van het Congres immuniteit gevraagd, dus een gegarandeerde bescherming tegen strafvervolging.